Sernik z musem czekoladowym

Sernik z musem z czekoladySernik z musem czekoladowym

Ten sernik z musem czekoladowym zrobił furorę, gdy przygotowałam go na minione Święta Bożego Narodzenia. To sernik idealny! Mocno serowa, aksamitna, waniliowa dolna warstwa i mocno czekoladowa, rozpływająca się w ustach, lekka i delikatna górna warstwa. Obie w połączeniu stanowią idealny duet.

Od razu, nie zastanawiając się, zrobiłam go w większej niż zazwyczaj formie (o średnicy 26 cm). O ile warstwa serowa jest banalna do upieczenia (jedyne, o czym trzeba pamiętać, to aby składniki wyjąć nieco wcześniej, by były w temperaturze pokojowej), o tyle mus czekoladowy wymaga odrobiny wprawy i cierpliwości 😉Sernik z musem czekoladowym

Sernik z musem czekoladowym należy przygotować dzień wcześniej. Mus czekoladowy powinien spędzić w lodówce min. 12 godzin.

Sernik z musem czekoladowym podobny jest nieco do sernika z truflą, jednak jest delikatniejszy i nieco mniej kaloryczny, choć o kaloriach przy takim serniku powinniśmy zapomnieć 😉

Składniki na spód:

  • 200 g ciastek zbożowych w czekoladzie
  • 50 g masła

Masło rozpuścić w garnuszku. Ciastka zmielić na proszek w malakserze (lub rozbić je tłuczkiem zamknięte w foliową torebkę). Rozdrobnione na proszek ciastka wsypać do ciepłego jeszcze masła, wymieszać, aż czekolada się rozpuści.

Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód), a z zewnątrz dokładnie owinąć folią aluminiową (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Na spód wysypać ciastka, wyrównać. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 650 g twarogu na sernik
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 4 jajka
  • 160 g cukru drobnego
  • 1/2 laski wanilii
  • 4 łyżki mąki pszennej

Z laski wanilii wydrążyć ziarenka i rozmieszać je w śmietance kremówce. Twaróg zmiksować krótko z cukrem, dodając po kolei jajka, po każdym krótko miksować na niskich obrotach. Wsypać przesianą mąkę, krótko zmiksować. Na koniec wlać kremówkę z wanilią, zmiksować.

Ciasto przelać na wcześniej przygotowany spód. Tortownice owiniętą folią aluminiową wstawić do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą (większej formy lub do głębokiej blaszki z piekarnika). Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC i piec ok. 45 minut, aż wierzch sernika będzie ścięty. Uchylić drzwiczki piekarnika, wystudzić, po czym wyjąć go z wody i schłodzić.

Składniki na mus czekoladowy:

  • 260 g gorzkiej (70% kakao) czekolady
  • 2 łyżki likieru śmietankowego (np. Bailey’s)
  • 3 łyżki wody
  • 40 g masła
  • 4 jajka
  • 65 g cukru drobnego
  • 140 ml śmietanki kremówki

W misce (najlepiej metalowej) umieścić czekoladę, wodę, likier i masło. Miskę umieścić nad gankiem z wodą i podgrzewać, aby wszystkie składniki się rozpuściły w kąpieli wodnej. Powinna powstać aksamitna masa czekoladowa. Nie wolno podgrzewać zbyt mocno, aby czekolada się nie zważyła. Masę czekoladową odstawić do wystudzenia.

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać do białek po łyżce cukru, cały czas ubijając. Masa powinna być sztywna i lśniąca.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno.

Gdy masa czekoladowa lekko przestygnie, dodawać do niej po jednym żółtku, po każdym delikatnie miksując do połączenia się składników. Dodać część ubitych białek, delikatnie wymieszać, następnie dodać śmietankę kremówkę, wymieszać, na koniec dodać pozostałą część ubitych białek. Wszystko delikatnie wymieszać.

Najlepszy sernik z musem czekoladowymMus czekoladowy wylać na upieczoną warstwę serową, wyrównać wierzch. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Sernik z musem czekoladowym można ozdobić np. wiórkami czekolady lub rozetkami z bitej śmietany. Jak dla mnie nie potrzebuje on większych dekoracji, gdyż sam w sobie jest idealny.

Sernik z musem czekoladowym przechowywać w lodówce do 5 dni.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
zupa krem z pomidorów
Krem z pomidorów

Krem z pomidorów z mozzarellą i bazylią Jedna z moich ulubionych zup (chyba jeszcze z czasów dzieciństwa, choć wtedy pomidorowa...

Zamknij