Sernik czekoladowy
Sernik czekoladowy z nutą pomarańczy
Świetny przepis na wspaniały, aksamitny, mocno czekoladowy, zwarty, z delikatną pomarańczową nutą sernik czekoladowy, który zachwyci każdego, kto lubi czekoladę i pomarańcze.
Połączenie czekolady z pomarańczami jest obłędne! Zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym gorąco polecam tą wersję sernika czekoladowego.
Składniki na spód:
- 200 g ciastek pełnoziarnistych
- 70 g masła
Masło rozpuścić w garnku. Ciastka wrzucić do malaksera i zmielić je na proszek (jeśli nie macie malaksera, można je włożyć do foliowego, dość mocnego woreczka i tłuczkiem rozbić je na pył). Rozdrobnione ciastka wsypać do rozpuszczonego masła i dokładnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wylać masę z ciastek na spód, wyrównać. Całość wstawić do lodówki do stężenia.
Składniki na masę serową:
- 600 g sera twarogowego
- 120 g cukru (najlepiej brązowego)
- 2 jajka
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki (ewentualnie można zastąpić gęstą śmietaną)
- skórka starta z całej pomarańczy
Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko wystudzić. Do sera dodać cukier, zmiksować, aby cukier się nieco rozpuścił. Powoli dodawać roztopioną czekoladę, cały czas miksując na niewielkich obrotach. Następnie dodać jajka, śmietanę i skórkę z pomarańczy i wszystko dokładnie zmiksować.
Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód, wyrównać wierzch.
Sernik czekoladowy wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (opcja piekarnika: góra-dół) i piec ok. 60 minut.
Sernik czekoladowy należy ostudzić i schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Jest świeży i wilgotny przez następnych kilka dni.
Smacznego!