Sernik waniliowy
Sernik waniliowy
Ten sernik waniliowy to niebo w gębie! Jest wspaniały! Idealnie zwarty, na maślanym spodzie, intensywnie waniliowy,… po prostu obłędny!!
Zakochałam się z tym serniku i na pewno powtórzę jego wykonania nie raz!
Jeśli nie lubicie szybkich, ciasteczkowych spodów, można upiec normalny spód, jak w przepisie na sernik z brzoskwiniami (tylko z mniejszej ilości składników, np. z połowy).
Składniki na spód:
- 250 g ciastek pełnoziarnistych (można dać ciastka pełnoziarniste w czekoladzie)
- 80 g masła
Masło rozpuścić w rondlu. Ciastka wrzucić do malaksera i rozdrobnić na proszek (jeśli nie macie maszyny, można to zrobić ręcznie: wystarczy ciastka wsypać do solidnego woreczka foliowego, zamknąć i tłuczkiem rozbić na proszek). Rozdrobnione ciastka dodać do rozpuszczonego masła, wymieszać (jeśli konsystencja będzie zbyt „sypka”, dodać nieco więcej masła). Całość wylać do formy o średnicy ok. 22 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, wyrównać. Formę wstawić do lodówki, by spód stężał.
Składniki na masę serową:
- 550 g twarogu z wiaderka
- 250 ml śmietanki kremówki
- 3 jajka
- 130 g cukru
- laska wanilii
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc należy je dużo wcześniej wyjąć z lodówki.
Ser przełożyć do miski, dodać do niego cukier, ekstrakt waniliowy oraz jajka i mąkę i dokładnie wymieszać (można mikserem, ale na najmniejszych obrotach, aby nie napowietrzać sernika).
Do śmietanki kremówki dodać wydrążone ze środka laski wanilii pestki i krótko zmiksować ją mikserem, aby pestki równomiernie się rozsypały. Śmietankę wlać do masy serowej i całość razem ze sobą dokładnie połączyć.
Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód (wcześniej można skosztować, czy jest odpowiednia na słodkość dla Was).
Sernik waniliowy wstawić do nagrzanego do 150oC piekarnika (opcja grzania: góra-dół) i piec go ok. 50-60 minut. Sernik nadal będzie mokry, ale powinien być ścięty (zwłaszcza po środku).
Sernik waniliowy studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, po czym wstawić go do lodówki na min. 3 godziny (według mnie najlepszy jest zrobiony dzień wcześniej).
Sernik waniliowy podawać sam lub np. z konfiturą wiśniową bądź sezonowymi owocami.
Smacznego!