Sernik waniliowy

sernik waniliowy z prawdziwą waniliąSernik waniliowy

Ten sernik waniliowy to niebo w gębie! Jest wspaniały! Idealnie zwarty, na maślanym spodzie, intensywnie waniliowy,… po prostu obłędny!!

Zakochałam się z tym serniku i na pewno powtórzę jego wykonania nie raz!

Jeśli nie lubicie szybkich, ciasteczkowych spodów, można upiec normalny spód, jak w przepisie na sernik z brzoskwiniami (tylko z mniejszej ilości składników, np. z połowy).

Składniki na spód:

  • 250 g ciastek pełnoziarnistych (można dać ciastka pełnoziarniste w czekoladzie)
  • 80 g masła

Masło rozpuścić w rondlu. Ciastka wrzucić do malaksera i rozdrobnić na proszek (jeśli nie macie maszyny, można to zrobić ręcznie: wystarczy ciastka wsypać do solidnego woreczka foliowego, zamknąć i tłuczkiem rozbić na proszek). Rozdrobnione ciastka dodać do rozpuszczonego masła, wymieszać (jeśli konsystencja będzie zbyt „sypka”, dodać nieco więcej masła). Całość wylać do formy o średnicy ok. 22 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, wyrównać. Formę wstawić do lodówki, by spód stężał.sernik waniliowy

Składniki na masę serową:

  • 550 g twarogu z wiaderka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 130 g cukru
  • laska wanilii
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc należy je dużo wcześniej wyjąć z lodówki.

Ser przełożyć do miski, dodać do niego cukier, ekstrakt waniliowy oraz jajka i mąkę i dokładnie wymieszać (można mikserem, ale na najmniejszych obrotach, aby nie napowietrzać sernika).

Do śmietanki kremówki dodać wydrążone ze środka laski wanilii pestki i krótko zmiksować ją mikserem, aby pestki równomiernie się rozsypały. Śmietankę wlać do masy serowej i całość razem ze sobą dokładnie połączyć.sernik z wanilią

Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód (wcześniej można skosztować, czy jest odpowiednia na słodkość dla Was).

Sernik waniliowy wstawić do nagrzanego do 150oC piekarnika (opcja grzania: góra-dół) i piec go ok. 50-60 minut. Sernik nadal będzie mokry, ale powinien być ścięty (zwłaszcza po środku).

Sernik waniliowy studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, po czym wstawić go do lodówki na min. 3 godziny (według mnie najlepszy jest zrobiony dzień wcześniej).

Sernik waniliowy podawać sam lub np. z konfiturą wiśniową bądź sezonowymi owocami.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Focaccia z rozmarynem i solą morską
Focaccia z rozmarynem i solą morską

Focaccia z rozmarynem i solą morską Focaccia to drożdżowe ciasto pochodzące z Włoch, podawana zazwyczaj przed posiłkiem głównym z dodatkiem...

Zamknij