Tort: sernik z truflą

sernik z truflą z Bailey'sSernik z truflą? Obłędne połączenie 🙂

Pomysł narodził się, gdy moja babcia poprosiła mnie o zrobienia tortu na swoje 79-te urodziny. Wiedząc, że nie lubi przesadnej słodyczy, wpadłam na pomysł zrobienia sernika. Myśląc jednak, że będzie to zbyt „ubogi” tort, dodałam do niego drugą warstwę. Połączenie obu pasuje do siebie idealnie. Dodatek likieru Bailey’s sprawia, że nadaje mu charakteru.

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
  • 100 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 125 g drobnego cukru
  • ekstrakt waniliowy lub ziarna prawdziwej wanilii
  • 200 ml śmietany kremówki
  • budyń waniliowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy.
Formę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej masę serową, wyrównać. Masa będzie miała rzadką konsystencję. Ja do formy o średnicy 26 cm wyłożyłam na brzegi biszkopty (naokoło) i dopiero do nich przelałam masę. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45-55 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i lekko sprężysta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Składniki na truflę czekoladową z Bailey’s:sernik_trufla

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 3,5 gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szklanki likieru Bailey’s

Śmietanę podgrzać w garnku do momentu wrzenia. Zdjąć z palinka, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia, co pewien czas mieszając. Wystudzić do momentu otrzymania gęstej masy czekoladowej (masa nie może całkowicie zgęstnieć).

sernik z trufląDo masy dodać przesiany cukier puder, wlać likier i ubić mikserem do zwiększenia objętości i otrzymania kremu o jaśniejszym kolorze. Krem wlać na zimny sernik. Wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem oprószyć kakao. W moim wypadku postawiłam na kształt serca. W końcu to urodzinowy prezent prosto z serca dla babci 🙂
Kroić ostrym nożem, maczanym we wrzątku i wycieranym do sucha ściereczką.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
gołąbki siekane
Gołąbki siekane

Gołąbki siekane (bez zawijania) z sosem pomidorowym Gołąbki siekane to szybsza i prostsza alternatywa dla klasycznych gołąbków. U mnie w...

Zamknij