Kasza z dynią i kurczakiem
Kasza z dynią i kurczakiem
No cóż… tak uwielbiam kaszę, że łączę ją ze wszystkim, z czym tylko się da 🙂 A że sezon na dynię jeszcze trwa, zrobiłam kaszę z dynią i kurczakiem (co by mój T. dostał nieco mięcha). Tym razem postawiłam na kaszę gryczaną (polecam nieprażoną), ale można to danie zrobić też z kaszą jęczmienną (wiejską lub pęczakiem), jaglaną, a nawet z ryżem.
Kaszę z dynią i kurczakiem możecie przygotować również na lunch! Po wystygnięciu świetnie sprawdzi się jako sałatka! Wtedy polecam dodać jednak świeże liście rukoli/szpinaku.
Składniki na 2 porcje:
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej nieprażonej
- 1 nieduża pierś z kurczaka
- kilka plastrów pieczonej dyni (najlepsza odmiany Hokkaido)
- 2 plastry sera feta
- 2 garście rukoli (lub szpinaku) – opcjonalnie
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- sól
- pieprz
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie (ok. 1 i 1/4 szklanki wody).
Pierś z kurczaka wymyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, zalać sosem sojowym. Usmażyć na odrobinie oleju.
Dynię upiec w piekarniku (pokrojona w plastry: ok. 20 minut w 200oC).
Rukolę dokładnie wymyć, osuszyć. Ser feta pokroić w kostkę.
Na głęboką patelnię wlać odrobinę oleju i podsmażyć na nim kaszę, dodając po chwili kurczaka i pokrojoną w kostkę dynię. Wszystko wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, a pod koniec smażenia dodać ser feta, pietruszkę i rukolę. Całość delikatnie wymieszać. Gdy rukola zacznie więdnąć, zdjąć danie z patelni, wyłożyć na talerze, podawać gorące. Po wystygnięciu dobrze sprawdzi się jako sałatka.
Smacznego!