Makaron z kurczakiem i dynią

Makaron z kurczakiem i dyniąMakaron z kurczakiem i dynią

Kolejne danie z wykorzystaniem przepysznego jesiennego warzywa – DYNI: makaron z kurczakiem i dynią. Szybko, smacznie, zdrowo.Makaron z dynią i kurczakiem

Składniki na 2 porcje:

  • 160 g makaronu (u mnie pełnoziarniste penne)
  • 1 nieduża pierś z kurczaka
  • kawałek dyni (najlepsza odmiany Hokkaido)
  • kilka gałązek świeżego tymianku (można zastąpić szałwią lub rozmarynem)
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki startego sera parmezan lub grana padano
  • sól
  • pieprz

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odlać ok. 1/4 szklanki wody z gotującego się makaronu.

Kurczaka wymyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor.

Dynię można przygotować na kilka sposobów:

  1. upiec ją w piekarniku, jak w przepisie na puree dyniowe
  2. obrać ze skórki, pokroić w kostkę i poddusić na odrobinie masła lub oleju, podlewając nieco wodą.

W tym przepisie skorzystałam z drugiego sposobu, zamiast zwykłej wody z kranu podlałam wodą z gotującego się makaronu.

Do dyni (na patelnię) dodać kurczaka, pozostałą część masła i wsypać ugotowany (bez przelewania zimną wodą) makaron oraz 2 łyżki sera parmezan. Wszystko razem wymieszać, podlewając w razie potrzeby wodą z makaronu. Przyprawić do smaku solą i odrobina pieprzu.

Makaron z kurczakiem i dynią wyłożyć na talerze, dodać świeże zioła i świeżo starty parmezan.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
risotto szafranowe
Risotto szafranowe

Risotto szafranowe Szafran to krokus, który zna chyba każdy. Często hodujemy go w swoich ogródkach. Jednocześnie jest to najdroższa przyprawa...

Zamknij