Makaron z dynią i rukolą

Makaron z dynią, rukoląMakaron z dynią i rukolą

Proste i bardzo smaczne danie obiadowe, najlepiej smakujące wczesną jesienią, gdy stoły straganowe uginają się pod pięknymi dyniami. Delikatna dynia i wyrazista rukola super się uzupełniają w tym daniu.

Składniki na 2 porcje:

  • 160 g makaronu (np. pappardelle)
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni (u mnie Hokkaido)
  • 2 garście rukoli
  • 2 plastry sera feta
  • 2 łyżki suszonych pestek dyni
  • 2 łyżki masla
  • sól
  • pieprz

Makaron z dynią i rukoląMakaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.

Dynię (obraną i pokrojoną w kostkę) wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, chwilę podsmażyć, po czym dolać do niej ok. 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu. Dusić kilka minut, gdy nieco zmięknie (ale powinna być nadal lekko chrupiąca w środku).

Rukolę wymyć, ser feta pokroić w kostkę.

Makaron odlać i przerzucić go z powrotem do garnka, odlewając ok. 1/2 szklanki wody, by rozrzedzić sos. Do makaronu dodać rukolę, ser feta i podduszoną dynię, a także pestki dyni. Wszystko razem wymieszać (niezbyt długo, jedynie do momentu, aż rukola zwiędnie), w razie konieczności dolewając nieco wody z makaronu. Całość doprawić do smaku odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.

Makaron z dynią wyłożyć na talerze, podawać od razu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
dip serowy na ciepło
Dip serowy

Dip serowy do nachos Rewelacyjny dodatek do nachos, ale także do surowych warzyw czy do dań mięsnych. Możecie go podać...

Zamknij