Babka piaskowa (bezglutenowa)

Babka piaskowaBabka piaskowa (bezglutenowa)

Przepyszna, delikatna, jak puch babka piaskowa! Rozpływa się w ustach! Najlepsza babka piaskowa, jaką kiedykolwiek robiłam i jadłam. Przepis na babkę piaskową jest bardzo prosty, robi się ją przyjemnie i szybko, a smak jest niesamowity.

Babka piaskowa zrobiona jest na mące ziemniaczanej, stąd dla osób, które nie tolerują glutenu jest najlepszym rozwiązaniem. Zrobiłam ją dla takiej właśnie osoby, która odwiedziła mnie niedawno. Była zachwycona i wdzięczna, że pofatygowałam się o wynalezienie tak prostego, a dobrego przepisu na babkę pisakową.Babka piaskowa bezglutenowa

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków
  • 1,75 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 190 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (zwróćcie uwagę, czy nie zawiera glutenu)
  • skórka otarta z jednej cytryny lub pomarańczy

Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę, jajka należy więc wcześniej wyjąć z lodówki, by się ogrzały.

Jajka umieścić w misce i ubić je na puszystą masę. Gdy masa będzie jasna i podwoi swoją objętość, stopniowo, powoli dodawać cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do masy jajecznej, delikatnie tylko mieszając (najlepiej drewnianą łyżką).

Masło roztopić i gorące wlać do ciasta, krótko zmiksować od razu. Na koniec dodać do babki piaskowej skórkę startą z cytryny lub z pomarańczy.

Ciasto przelać do foremki (moja o pojemności ok. 2,5 litra) wysmarowanej wcześniej tłuszczem (masło lub olej) i oprószonej mąką bezglutenową i wstawić do nagrzanego do 160oC piekarnika (góra-dół). W tej temperaturze piec ok. 30 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 175oC i piec kolejnych 15-25 minut, aż babka piaskowa będzie zezłocona z zewnątrz, a włożony w nią patyczek będzie suchy.

Ciasto na babkę piaskową   Babka bezglutenowa prosta

Po wystudzeniu babki piaskowej w foremce wyjąć ją i oprószyć cukrem pudrem. Opcjonalnie można ją polukrować (1 szklanka cukru pudru i 2-3 łyżki wody lub soku z cytryny/pomarańczy).

Smacznego!

Przeczytaj inne:
zupa serowa
Zupa serowa

Zupa serowa z pulpecikami Miałam ochotę na coś nieco słonego, ale i sycącego. Miałam mięso mielone, więc wymyśliłam, że zrobię...

Zamknij