Babka maślana

babka maślana cytrynowaBabka maślana z nutą cytrynową

Babka maślana z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku i startej skórki z cytryny jest po prostu wyborna! Delikatna w smaku, mocno maślana, z nutą cytrynową. Idealnie nadaje się na Święta Wielkanocne. Co więcej – jest bardzo prosta i dość szybka w wykonaniu.

Składniki:

  • 250 g dobrego masła
  • 7/8 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny

maślana babkaWszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę, aby ciasto się nie zważyło i by nie wyszedł zakalec.

Miękkie masło zmiksować na puszystą masę (można mikserem, można je utrzeć wałkiem do ciasta). Pod koniec zacząć stopniowo dodawać cukier, cały czas ucierając. Następnie dodawać po jednym jajku, po którym każdorazowo mieszać dokładnie masę. Na koniec dodać skórkę startą z cytryny, wymieszać.

Mąkę przesiać razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodawać do utartego masła na przemian z sokiem z cytryny, po każdym dodaniu – delikatnie wymieszać masę.

Formę do babki (moja ma wysokość 9 cm, średnicę 20 cm, a średnicę komina 5 cm) wysmarować dokładnie masłem i obsypać mąką pszenną. Ciasto na babkę maślaną przełożyć do foremki.

babka   babka maślana

Babkę maślaną wstawić do nagrzanego do 160oC piekarnika (góra-dół) i piec ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w piekarniku, po czym wyjąć z foremki i polukrować.

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody

babka maślano - cytrynowaSok z cytryny i wodę połączyć z cukrem pudrem i rozetrzeć na aksamitną masę. W razie konieczności (jeśli lukier będzie za gęsty) dodać nieco więcej soku z cytryny lub gorącej wody (jeśli nie lubicie zbyt kwaśnego lukru).

Babka maślana smakuje wyśmienicie nawet trzeciego dnia po zrobieniu, nadal jest puszysta i mięciutka.

Na Wielkanoc polecam też babkę drożdżową.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Burgery rybne
Burgery rybne

Burgery rybne (burgery z łososia i dorsza) z dipem ogórkowo-koperkowym Burgery rybne to wersja dla wegetarian, bo dla mięsożerców polecam...

Zamknij