Mazurek kawowy
Mazurek kawowy
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez mazurków! A mazurek kawowy zagościł u mnie na dobre 🙂 Nie dość, że szybko się go robi, to na dodatek smakuje każdemu 🙂
Składniki na ciasto kruche:
- 175 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka gęstej śmietany
Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane na małe kawałeczki zimne masło, żółtko i śmietanę. Całość szybko zagnieść w jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić lodówce przez godzinę.
Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyłożyć (sam spód) papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek (odłożyć kawałek ciasta na wałeczek wokół). Wylepić nim spód tortownicy. Z pozostałej części ciasta ulepić wałeczek i dokleić go na brzegach okręgu (użyć do tego celu pozostałego białka – posmarować białkiem spód i na to przykleić wałeczek). Wałeczek można ozdobić dociskając do niego lekko widelec i robić wgłębienia. Spód podziurkować nieco widelcem, by nie wybrzuszał się podczas pieczenia.
Spód mazurka kawowego wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec ok. 20 minut do zarumienienia.
Składniki na masę kawową:
- 250 g masy kajmakowej z puszki
- 80 g masła
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody (1-2 łyżki). Masło roztopić, wystudzić.
Masę kajmakową zmiksować z masłem i kawą. Schłodzić w lodówce, by masa lekko zgęstniała, a następnie wyłożyć na podpieczony spód.
Ponadto:
- dowolne bakalie, beziki, orzeszki ziemne – do dekoracji
Gdy masa kawowa zgęstnieje na mazurku, udekorować dowolnymi bakaliami.
Mazurek kawowy przechowywać w chłodnym miejscu do 5 dni.
Smacznego!