Mazurek kawowy

Mazurek kawowyMazurek kawowy

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez mazurków! A mazurek kawowy zagościł u mnie na dobre 🙂 Nie dość, że szybko się go robi, to na dodatek smakuje każdemu 🙂

Składniki na ciasto kruche:

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka gęstej śmietany

Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane na małe kawałeczki zimne masło, żółtko i śmietanę. Całość szybko zagnieść w jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić  lodówce przez godzinę.Kruchy spód na mazurek kawowy

Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyłożyć (sam spód) papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek (odłożyć kawałek ciasta na wałeczek wokół). Wylepić nim spód tortownicy. Z pozostałej części ciasta ulepić wałeczek i dokleić go na brzegach okręgu (użyć do tego celu pozostałego białka – posmarować białkiem spód i na to przykleić wałeczek). Wałeczek można ozdobić dociskając do niego lekko widelec i robić wgłębienia. Spód podziurkować nieco widelcem, by nie wybrzuszał się podczas pieczenia.

Spód mazurka kawowego wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec ok. 20 minut do zarumienienia.

Składniki na masę kawową:

  • 250 g masy kajmakowej z puszki
  • 80 g masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody (1-2 łyżki). Masło roztopić, wystudzić.

Masę kajmakową zmiksować z masłem i kawą. Schłodzić w lodówce, by masa lekko zgęstniała, a następnie wyłożyć na podpieczony spód.Mazurek kawowy najprostszy

Ponadto:

  • dowolne bakalie, beziki, orzeszki ziemne – do dekoracji

Gdy masa kawowa zgęstnieje na mazurku, udekorować dowolnymi bakaliami.

Mazurek kawowy przechowywać w chłodnym miejscu do 5 dni.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
flan pomarańczowy
Flan pomarańczowy

Hiszpański flan pomarańczowy Flan to rodzaj puddingu pochodzący z Hiszpanii. Dziś lekko zmodyfikowany, bez pieczenia i podany na zimno -...

Zamknij