Makaron z łososiem i rukolą

Makaron z łososiem i rukoląMakaron z łososiem i rukolą

Dla takich obiadów warto żyć! Makaron z łososiem i rukolą posmakował mi tak bardzo, że robiłam go dwa dni pod rząd. Danie jest przepyszne! Łagodny łosoś, wyrazista rukola, kwaskowe kapary i makaron al dente… brak słów… to po prostu trzeba zrobić, by się przekonać o głębi tego smaku.

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g świeżego fileta z łososia
  • 160 g makaronu (u mnie pappardelle)
  • garść rukoli
  • łyżka kaparów
  • oliwa
  • sól
  • pieprz (może być cytrynowy)

Łososia dokładnie wymyć, osuszyć, wyjąć ości. Posmarować go oliwą i doprawić solą, pieprzem. Łososia usmażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron (można też upiec w piekarniku). Tłuszcz ze smażenia łososia zostawić, na nim krótko podsmażyć kapary.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, zostawiając ok. 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu. Makaron wrzucić z powrotem do garnka, dodać do niego pozostawioną wodę i usmażonego łososia rozdrabniając go na mniejsze kawałki. Do makaronu wlać tłuszcz ze smażenia łososia z kaparami. Wszystko dokładnie ale delikatnie wymieszać, dodając pod koniec wymytą i osuszoną rukolę.

Makaron z łososiem i rukolą przemieszać krótko (aby łosoś się nie rozpadł, a rukola nie zmiękła za bardzo), wyłożyć na talerze, podawać od razu. Opcjonalnie można posypać płatkami parmezanu

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Paprykarz szczeciński
Domowy paprykarz szczeciński

Domowy paprykarz szczeciński Czy jako dzieci jadaliście ten przysmak? Pamiętacie jego rybny smak? Teraz o dobry paprykarz szczeciński naprawdę trudno....

Zamknij