Makaron z wędzonym łososiem i rukolą

Makaron z wędzonym łososiem i rukoląMakaron z wędzonym łososiem i rukolą

Bardzo szybkie danie obiadowe – makaron z wędzonym łososiem i rukolą, w sosie śmietankowym. Szybkie wykonanie, świetny smak. Delikatna słoność z łososia, wyrazisty smak rukoli i delikatny śmietankowy sos – wszystko to idealnie współgra z ugotowanym al dente makaronem.

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 160 g makaronu (u mnie tagliatelle)
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 spore garście rukoli
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • sól
  • pieprz

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić zachowując ok. 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.

W garnku, w którym gotował się makaron, podgrzać śmietankę kremówkę z odrobiną pieprzu i soli, zagotować, po czym dodać do niej pokrojonego na nieduże kawałki łososia wędzonego. Chwilę razem podgrzać, a następnie wrzucić ugotowany makaron (bez przelewania go zimną wodą) oraz rukolę. Całość wymieszać, gdy sos za mocno zgęstnieje, wlać nieco wody z gotowania makaronu. Gdy rukola lekko zwiędnie, wykładać danie na talerze, oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Zupa z dynią i kurczakiem
Zupa z dynią i kurczakiem

Zupa z dynią i kurczakiem, z mlekiem kokosowym Dynia świetnie współgra z mlekiem kokosowym, o czym przekonałam się przy okazji...

Zamknij