Makaron z wędzonym łososiem i rukolą
Makaron z wędzonym łososiem i rukolą
Bardzo szybkie danie obiadowe – makaron z wędzonym łososiem i rukolą, w sosie śmietankowym. Szybkie wykonanie, świetny smak. Delikatna słoność z łososia, wyrazisty smak rukoli i delikatny śmietankowy sos – wszystko to idealnie współgra z ugotowanym al dente makaronem.
Składniki na 2 porcje:
- ok. 160 g makaronu (u mnie tagliatelle)
- 100 g łososia wędzonego
- 2 spore garście rukoli
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- sól
- pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić zachowując ok. 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
W garnku, w którym gotował się makaron, podgrzać śmietankę kremówkę z odrobiną pieprzu i soli, zagotować, po czym dodać do niej pokrojonego na nieduże kawałki łososia wędzonego. Chwilę razem podgrzać, a następnie wrzucić ugotowany makaron (bez przelewania go zimną wodą) oraz rukolę. Całość wymieszać, gdy sos za mocno zgęstnieje, wlać nieco wody z gotowania makaronu. Gdy rukola lekko zwiędnie, wykładać danie na talerze, oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!