Sałatka z roszponki z żurawiną

sałatka z roszponki z żurawinąSałatka z roszponki z żurawiną

Bardzo prosta do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczna i zdrowa sałatka z roszponki.

Żurawina jest bardzo zdrowym owocem. Wspomaga walkę z anemią, pozwala utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu, jest pomocna przy infekcjach dróg moczowych, świetnie się sprawuje na chore dziąsła, a także pomaga walczyć z chorym sercem. Żurawina (najlepiej ta najmniej przetworzona) powinna na stałe zagościć w jadłospisie każdego z nas!

Składniki:

  • opakowanie (100 g) roszponki
  • spory pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
  • 6 szt pomidorów suszonych z zalewy
  • 100 g mozzarelli (mini kulki)
  • spora garść pestek słonecznika
  • spora garść suszonej żurawiny

Roszponkę dokładnie opłukać, osuszyć z wody i ułożyć na talerze. Wymyte pomidorki pokroić w półksiężyce, ułożyć na liściach roszponki. Kulki mozzarelli poprzekrajać na połówki, dodać do sałatki. Pomidory suszone pokroić w paseczki, ułożyć na sałatce. Żurawiną posypać całość (ja użyłam suszonej żurawiny wcześniej zamarynowanej w oliwie z oliwek z dodatkiem ziół). Słonecznik uprażyć na suchej patelni, posypać ziarnami całą sałatkę z roszponki.

Sałatkę z roszponki i żurawiny polać dressingiem.sałatka z roszponką i żurawiną

Składniki na dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki na dressing dokładnie ze sobą wymieszać. Dressingiem polać sałatkę z roszponki i żurawiny. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
bucatini Cacio e Pepe
Bucatini Cacio e Pepe

Bucatini Cacio e Pepe, czyli makaron z serem i pieprzem W Rzymie była to pierwsza potrawa na mojej liście, której...

Zamknij