Stek wołowy z sosem musztardowym

Stek wołowy z sosem musztardowymStek wołowy z sosem musztardowym z tymiankiem

Coś dla mięsożerców 😉 Stek wołowy jest wyśmienity w smaku, jeśli jest dobrze zrobiony. Wołowiny nie wolno solić przed i podczas smażenia, dopiero po jej przygotowaniu. Ponadto mięsa tego nie wolno smażyć, czy dusić zbyt długo, gdyż stanie się twarde i gumowe.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 kawałki polędwicy wołowej o grubości ok. 2,5 cm
  • 5 łyżek śmietanki kremówki
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Mięso ogrzać do temperatury pokojowej. Wymyć, dokładnie osuszyć i oprószyć świeżo mielonym pieprzem (nie solić!). Na patelni rozgrzać oliwę i na gorącą ułożyć steki wołowe. Smażyć ok. 4-5 minut, w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia, po czym przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejnych ok. 4 minut.

Steki wołowe zdjąć z patelni, ułożyć na talerzu (najlepiej ciepłym), oprószyć solą, przykryć folią aluminiową, aby odpoczęły i soki w środku się uspokoiły.

Na patelni, na której smażyły się steki wołowe, zrobić sos. Doprawić nieco solą, wlać śmietankę kremówkę. Gotować, aż sos nieco zgęstnieje. Wlać sok, jaki puszczą odłożone na talerzu steki, zdjąć z ognia, dodać musztardę, listki tymianku, dokładnie wymieszać.

Steki wołowe polać przygotowanym sosem musztardowym.

Podawać z np. ziemniakami, ugotowanymi na parze warzywami, ulubionymi surówkami.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
risotto z grzybami leśnymi
Risotto z grzybami

Risotto z grzybami leśnymi Sezon grzybowy rozpoczęty! W lesie mnóstwo pięknych, pachnących grzybów, które aż się proszą o zerwanie i...

Zamknij