Pulpety z indyka z amarantusem

Pulpety z indyka z amarantusemPulpety z indyka z amarantusem w sosie koperkowym

Zdrowy, pełnowartościowy pomysł na obiad. Pulpety z indyka z amarantusem w sosie koperkowym, do tego ugotowane ziemniaczki (lub ryż, kasza) i dobra surówka zachęcą niejednego niejadka. Nie sądziłam, że danie tak bardzo mi posmakuje! Na pewno powtórzę je niejednokrotnie.

Składniki:

  • 500 g zmielonego mięsa z indyka
  • 3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1 marchewka
  • malutki kawałek selera
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietanki kremówki (lub śmietany gęstej)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz

Do zmielonego mięsa dodać drobno posiekaną cebulkę, jajko, amarantus, 1 łyżkę koperku oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wyrobić dłonią, w razie potrzeby dolać 1-2 łyżki zimnej wody (mięso się wtedy nie klei tak bardzo).

Z masy uformować pulpety wielkości niedużych moreli.

W szerokim garnku zagotować ok. 500 ml wody i wrzucić do niej startą na tarce na grubych oczkach marchewkę i seler wraz ze szczyptą kurkumy. Na wrzątek wrzucić też pulpety. Przykryć pokrywkę, zmniejszyć grzanie pod garnkiem i gotować ok. 20 minut, w międzyczasie przerzucając pulpety na drugą stronę.

Pulpety indyk amarantus   Pulpety z amarantusa i indyka

Odlać nieco wywaru i zahartować w nim śmietanę. Do garnka przez sitko przesiać mąkę, wymieszać, wlać zaprawę ze śmietany, dodać koperek, zagotować i odstawić z ognia.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
sałatka z makaronem i tuńczykiem i pomidorami
Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Sałatka z makaronem i tuńczykiem Przepis, który "sprzedał" mi Włoch. Sałatka ma wszystkie składniki tak dopasowane, że razem tworzą idealną...

Zamknij