Pulpety z indyka z amarantusem
Pulpety z indyka z amarantusem w sosie koperkowym
Zdrowy, pełnowartościowy pomysł na obiad. Pulpety z indyka z amarantusem w sosie koperkowym, do tego ugotowane ziemniaczki (lub ryż, kasza) i dobra surówka zachęcą niejednego niejadka. Nie sądziłam, że danie tak bardzo mi posmakuje! Na pewno powtórzę je niejednokrotnie.
Składniki:
- 500 g zmielonego mięsa z indyka
- 3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1 marchewka
- malutki kawałek selera
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietanki kremówki (lub śmietany gęstej)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- szczypta kurkumy
- sól
- pieprz
Do zmielonego mięsa dodać drobno posiekaną cebulkę, jajko, amarantus, 1 łyżkę koperku oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wyrobić dłonią, w razie potrzeby dolać 1-2 łyżki zimnej wody (mięso się wtedy nie klei tak bardzo).
Z masy uformować pulpety wielkości niedużych moreli.
W szerokim garnku zagotować ok. 500 ml wody i wrzucić do niej startą na tarce na grubych oczkach marchewkę i seler wraz ze szczyptą kurkumy. Na wrzątek wrzucić też pulpety. Przykryć pokrywkę, zmniejszyć grzanie pod garnkiem i gotować ok. 20 minut, w międzyczasie przerzucając pulpety na drugą stronę.
Odlać nieco wywaru i zahartować w nim śmietanę. Do garnka przez sitko przesiać mąkę, wymieszać, wlać zaprawę ze śmietany, dodać koperek, zagotować i odstawić z ognia.
Smacznego!