Burgery z indyka i kaszy jaglanej

Burgery z indyka z kaszą jaglanąBurgery z indyka i kaszy jaglanej

Bardzo zdrowa alternatywa dla tradycyjnych niezdrowych hamburgerów! Burgery z indyka i kaszy jaglanej można spożywać jako kotleciki z ulubionymi dodatkami, surówkami, a także w bułce do hamburgerów. Dzieciaki uwielbiają burgery, więc będzie to dla nich miłe zaskoczenie na obiad 🙂Burgery z indyka i kaszy jaglanej

Z poniższego przepisu wychodzi 8 burgerów.

Składniki:

  • 400 g fileta z indyka
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 4-6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej drobno cebuli lub szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki kminku rzymskiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju z suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. W garnku zagotować 1 szklankę lekko osolonej wody, na wrzątek wsypać kaszę, przykryć i gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut do wchłonięcia przez kaszę całej wody. Kaszę wyłożyć na talerz, ostudzić, widelcem rozgnieść powstałe grudki.

Mięso z indyka zmielić maszynką do mielenia lub w malakserze. Połączyć je z kaszą jaglaną, drobno posiekanymi pomidorami suszonymi, pietruszką, cebulą, oliwą, jajkiem i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej wyrobić dłońmi).

Z masy mięsnej formować kotleciki.Kotlety z indyka i kaszy jaglanej

Rozgrzać patelnię (grillową lub gładką z nieprzywierającą powłoką) i układać na niej burgery smażąc po ok. 3-4 minuty z każdej strony.

Burgery z indyka z kaszą jaglaną podawać można na bułkach do hamburgerów lub z ulubioną surówką/sałatką i sosem tzatziki. U nas tym razem z surówką z młodej kapusty.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem, brokułem, cukinią
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem, brokułem i cukinią pod beszamelem Tytuł tego dania mówi sam za siebie! Zresztą, kto nie lubi...

Zamknij