Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty z koperkiemSurówka z młodej kapusty

Prosta, smaczna, zdrowa, chrupiąca surówka z młodej kapusty. Wspaniały dodatek do dań obiadowych mięsnych lub ryb, świetnie sprawdzi się też do dań z grilla.Surówka z młodej kapusty

Ja zrobiłam ją w uproszczonej wersji z minimalną ilością składników. Opcjonalnie do surówki z młodej kapusty można dodać 1 niewielką posiekaną cebulę (np. dymkę) i startą na dużych oczkach marchewkę. Taką robiłam wcześniej (ale nie z młodej kapusty): surówka z białej kapusty.

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu (opcjonalnie biały cukier – ok. 1/2 łyżki)
  • sól
  • pieprz

Kapustę wymyć, osuszyć i poszatkować. Posolić ją (najlepiej solą morską, ale może być też zwykła, ok. 3/4 płaskiej łyżeczki), wymieszać i ostawić na ok. 20 minut. W międzyczasie kilka razy ją powygniatać.

Do kapusty dodać posiekany drobno koperek, sok z cytryny, syrop klonowy, oliwę i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Frittata z szynką i szpinakiem
Frittata z szynką i szpinakiem

Frittata z szynką i szpinakiem Świetny pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie jako alternatywa do jajek na twardo czy jajecznicy...

Zamknij