Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty
Prosta, smaczna, zdrowa, chrupiąca surówka z młodej kapusty. Wspaniały dodatek do dań obiadowych mięsnych lub ryb, świetnie sprawdzi się też do dań z grilla.
Ja zrobiłam ją w uproszczonej wersji z minimalną ilością składników. Opcjonalnie do surówki z młodej kapusty można dodać 1 niewielką posiekaną cebulę (np. dymkę) i startą na dużych oczkach marchewkę. Taką robiłam wcześniej (ale nie z młodej kapusty): surówka z białej kapusty.
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty
- pęczek koperku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu (opcjonalnie biały cukier – ok. 1/2 łyżki)
- sól
- pieprz
Kapustę wymyć, osuszyć i poszatkować. Posolić ją (najlepiej solą morską, ale może być też zwykła, ok. 3/4 płaskiej łyżeczki), wymieszać i ostawić na ok. 20 minut. W międzyczasie kilka razy ją powygniatać.
Do kapusty dodać posiekany drobno koperek, sok z cytryny, syrop klonowy, oliwę i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
Smacznego!