Kapusta modra

kapusta modraKapusta modra

Kapusta modra to danie, które pochodzi ze Śląska. Tam podaje się ją z kluskami śląskimi i roladą. Jest to czerwona szatkowana, duszona kapusta. Często dodaje się do niej jabłka, cebulę, czasem również boczek, słoninę. kapusta modra na ciepłoMożna ją podlać czerwonym wytrawnym winem (ok. 100 ml). W Wielkopolsce popularna jest jako dodatek do pyz drożdżowych (pampuchów) oraz kaczki pieczonej. Taki też obiad zaserwowałam swojej rodzinie w niedzielny, uroczysty dzień 🙂

Przypomniała mi się wtedy niejedna wizyta turystyczna w Czechach, gdzie często zamawiałam właśnie kaczkę z pampuchami i kapustą modrą. A do tego zimne pifko… 😀 I nic więcej do szczęścia nie potrzeba 😉

Składniki:

  • 1 nieduża główka kapusty czerwonej
  • 1 spora cebula
  • 1-2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprzkapusta czerwona

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, przeciąć na ćwiartki, wyciąć głąba i poszatkować. Przełożyć do sporego garnka, zalać 2-3 szklankami gorącej wody i zagotować. Dusić ją ok. 30 minut.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić ją na podgrzanej oliwie. Dodać do kapusty. Kapustę modrą przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru i dusić do momentu, aż kapusta modra będzie miękka (ale nie za długo). Pod koniec wlać ocet i ewentualnie całość doprawić do smaku.

Kapustę modrą podawać na ciepło. Może być pysznym dodatkiem do klopsa.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
makaron z łososiem i cukinią
Makaron z cukinią i łososiem

Makaron z cukinią i łososiem Przepis na ten makaron z cukinią i łososiem wpadł mi do głowy, gdy dojrzałam w...

Zamknij