Surówka z białej kapusty

surówka z białej kapustySurówka z białej kapusty

Biała kapusta ma bardzo dużo właściwości leczniczych. Jest bardzo niskokaloryczna i zawiera tyle witaminy C, ile znajdziemy z cytrynie. Kapusta zapobiega anemii, leczy stawy, wzmacnia skórę, włosy, paznokcie, a także poprawia odporność organizmu. Lista witamin i minerałów oraz właściwości zdrowotnych jest nie do zliczenia!

Surówka z białej kapusty jest nieco lżejsza niż sałatka Colesław, bo bez majonezu.

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 małe jabłko
  • 1 nieduża cebulka (można zastąpić kawałkiem pora – biała część)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • pieprz

Kapustę przekroić na ćwiartki, wyciąć głąba. Poszatkować ją bardzo cienko i wrzucić do miski, posypać solą, odstawić. Po kilku minutach kapusta lekko zmięknie, wtedy należy ją „zbić”. Można do tego użyć tłuczka (wałka do kręcenia ciasta) lub np. swojej pięści. Kapusta po „zbiciu” nieco zmieni swój kolor i będzie delikatniejsza. surówka z kapusty białej

Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o sporych oczkach, dodać do kapusty.

Cebulkę drobno posiekać – dodać do pozostałych składników.

Do surówki z białej kapusty dodać oliwę z oliwek, ocet winny i pozostałe przyprawy, dokładnie wymieszać (można też jeszcze lekko wszystko „zbić”) i odstawić do lodówki na min. pół godziny, aby smaki się „przegryzły”. W razie potrzeby – dodać większą ilość przypraw.

Surówkę z białej kapusty przechowywać w lodówce, świetnie nadaje się również następnego dnia do jedzenia, więc można ją zrobić dzień wcześniej, jeśli mamy za mało czasu następnego dnia.

Może stanowić dodatek do obiadu (dań mięsnych), ale i może być dodatkiem do kanapek do pracy w porze lunchu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
kurczak i szpinak w cieście francuskim
Kurczak i szpinak w cieście francuskim

Kurczak i szpinak w cieście francuskim Kurczak i szpinak - dwa zdrowe i pyszne produkty zamknięte w płat ciasta francuskiego......

Zamknij