Surówka z rzodkiewek i kalafiora

Surówka z rzodkiewek i kalafioraSurówka z rzodkiewek i kalafiora

Prosta, szybka, zdrowa i smaczna surówka z rzodkiewek i kalafiora lekko podgotowanego. Całość z pysznym dressingiem jogurtowym z nutą czosnku. Surówka świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs. To rewelacyjny dodatek do dań z grilla. Orzeźwia i chrupie z każdym kęsem.Surówka z kalafiora i rzodkiewek

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • kilka różyczek kalafiora
  • 1/2 pęczka koperku

Kalafior podzielić na różyczki. W rondlu zagotować wodę, posolić ją i na wrzątek wrzucić kalafior. Gotować 2-3 minuty, aby nadal był lekko twardawy, odcedzić. Przelać zimną wodą (aby zakończyć proces gotowania się). Opcjonalnie podzielić na jeszcze mniejsze cząstki.

Rzodkiewki pokroić w półplasterki. Koperek drobno posiekać.

Warzywa wymieszać ze sobą.

Składniki na dressing jogurtowy:

  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać. Sosem polać przygotowane warzywa. Surówkę z rzodkiewek i kalafiora schłodzić przed podaniem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Placki z cukinii i dyni
Placki z dyni i cukinii

Placki z dyni i cukinii Robiłam już placki z cukinii, robiłam też placki z dyni, tym razem połączyłam i zrobiłam...

Zamknij