Surówka z rzodkiewek i kalafiora
Surówka z rzodkiewek i kalafiora
Prosta, szybka, zdrowa i smaczna surówka z rzodkiewek i kalafiora lekko podgotowanego. Całość z pysznym dressingiem jogurtowym z nutą czosnku. Surówka świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs. To rewelacyjny dodatek do dań z grilla. Orzeźwia i chrupie z każdym kęsem.
Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewek
- kilka różyczek kalafiora
- 1/2 pęczka koperku
Kalafior podzielić na różyczki. W rondlu zagotować wodę, posolić ją i na wrzątek wrzucić kalafior. Gotować 2-3 minuty, aby nadal był lekko twardawy, odcedzić. Przelać zimną wodą (aby zakończyć proces gotowania się). Opcjonalnie podzielić na jeszcze mniejsze cząstki.
Rzodkiewki pokroić w półplasterki. Koperek drobno posiekać.
Warzywa wymieszać ze sobą.
Składniki na dressing jogurtowy:
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać. Sosem polać przygotowane warzywa. Surówkę z rzodkiewek i kalafiora schłodzić przed podaniem.
Smacznego!