Pęczotto z botwinką i mięsem mielonym
Pęczotto z botwinką i mięsem mielonym
Szybkie, jednogarnkowe danie, z przepyszną młodą botwinką. Tym razem dodałam też mięso, dla mojego mięsożercy, aczkolwiek danie może być też wegetariańskie 🙂
Pęczotto z botwinką i mięsem mielonym to szybkie danie obiadowe, do wykonania w zaledwie pół godziny 🙂
Poniżej podałam proporcje na 3-4 porcje, jednakże u nas z takiej ilości wychodzą 2 duże, które zjadamy bez mrugnięcia okiem (uwielbiam!).
- 2/3 szklanki kaszy pęczak
- 250-300 g mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego)
- pęczek botwinki
- 1 szalotka
- ok. 2 szklanki bulionu
- 2-3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Na dużą patelnię wlać oliwę i poddusić na niej posiekaną drobno cebulkę, dodając po chwili mięso mielone. Mięso rozdrobnić widelcem na mniejsze części i doprawić solą i pieprzem. Gdy będzie zarumienione, przesunąć je na brzegi patelni a na środek wsypać kaszę pęczak dodając opcjonalnie łyżkę oliwy. Przesmażyć kaszę mieszając ją po chwili z mięsem. Po ok. 2 minutach wlać bulion, zagotować, zmniejszyć nieco grzanie pod patelnią, przykryć całość i dusić ok. 23-25 minut.
W międzyczasie przygotować pozostałe składniki:
– buraczki obrać, wymyć i pokroić w półplasterki, dosypać je do dania po ok. 10 minutach gotowania;
– liście i łodyżki botwinki posiekać i dorzucić je do dania na ok. 5 minut przed końcem gotowania.
Opcjonalnie do dania można dodać starty parmezan. Pęczotto z botwinką i mięsem mielonym podawać gorące.
Smacznego!