Pęczotto z botwinką i mięsem mielonym

Pęczotto z botwinką i mięsemPęczotto z botwinką i mięsem mielonym

Szybkie, jednogarnkowe danie, z przepyszną młodą botwinką. Tym razem dodałam też mięso, dla mojego mięsożercy, aczkolwiek danie może być też wegetariańskie 🙂

Pęczotto z botwinką i mięsem mielonym to szybkie danie obiadowe, do wykonania w zaledwie pół godziny 🙂

Poniżej podałam proporcje na 3-4 porcje, jednakże u nas z takiej ilości wychodzą 2 duże, które zjadamy bez mrugnięcia okiem (uwielbiam!).

Składniki na 3-4 porcje:Pęczotto z botwinką i mięsem mielonym

  • 2/3 szklanki kaszy pęczak
  • 250-300 g mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego)
  • pęczek botwinki
  • 1 szalotka
  • ok. 2 szklanki bulionu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Na dużą patelnię wlać oliwę i poddusić na niej posiekaną drobno cebulkę, dodając po chwili mięso mielone. Mięso rozdrobnić widelcem na mniejsze części i doprawić solą i pieprzem. Gdy będzie zarumienione, przesunąć je na brzegi patelni a na środek wsypać kaszę pęczak dodając opcjonalnie łyżkę oliwy. Przesmażyć kaszę mieszając ją po chwili z mięsem. Po ok. 2 minutach wlać bulion, zagotować, zmniejszyć nieco grzanie pod patelnią, przykryć całość i dusić ok. 23-25 minut.

W międzyczasie przygotować pozostałe składniki:

– buraczki obrać, wymyć i pokroić w półplasterki, dosypać je do dania po ok. 10 minutach gotowania;

– liście i łodyżki botwinki posiekać i dorzucić je do dania na ok. 5 minut przed końcem gotowania.

Opcjonalnie do dania można dodać starty parmezan. Pęczotto z botwinką i mięsem mielonym podawać gorące.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
Kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami i kiełbaską Bardzo smaczna i zdrowa zupa. Kapusta to bogactwo witamin C i A,...

Zamknij