Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej

Kotlety z cukinii i kaszy jaglanejKotlety z cukinii i kaszy jaglanej

Dzieci lubią kotleciki, a poniżej bardzo zdrowa ich wersja – kotlety z cukinii i kaszy jaglanej z dodatkiem marchewki. Zapewniam, że takie kotlety posmakują nie tylko dzieciakom 😉Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii

Zamiast smażonych kotletów można z tego zrobić pulpeciki i gotować w wywarze warzywnym.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia (do 400 g)
  • 1 szalotka lub 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

W rondlu zagotować szklankę wody, lekko ją soląc.

Kaszę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić na wrzątek. Dodać startą na tarce marchewkę, przykryć i gotować na minimalnym ogniu ok. 15 minut do wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Wystudzić.

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (wraz ze skórą, ale bez pestek, jeśli są duże). Cebulkę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć. Pietruszkę i koperek bardzo drobno posiekać.

W dużej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki łącznie z ugotowaną kaszą. Doprawić do smaku. Dodać jajko i bułkę tartą i dokładnie wszystko wyrobić dłońmi.Kasza jaglana z cukinią

Z farszu lepić kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.

Kotleciki podawać z ulubioną surówką, sosem, ziemniaczkami. Opcjonalnie można je podawać z grillowaną rybą.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
salsa pomidorowa
Dip pomidorowy (salsa pomidorowa)

Dip pomidorowy (salsa pomidorowa) Salsa to potrawa kuchni meksykańskiej. Jest to zimny, często pikantny sos ze zmiksowanych lub drobno posiekanych...

Zamknij