Filet z indyka pieczony

filet z indyka pieczonyFilet z indyka pieczony

Po pieczonej szynce i polędwiczkach przyszła pora na drób 🙂 Filet z indyka pieczony to wspaniały pomysł na mięso na obiad jak i jako wędlina do kanapek. Przepis na tego indyka jest bardzo prosty, a mięso z tego przepisu wychodzi przepyszne. Kruche, soczyste, o niepowtarzalnym smaku.pieczony filet z indyka

Składniki:

  • filet z indyka o wadze ok. 1 kg
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 płaska łyżeczka papryki w proszku (słodkiej, ale jeśli lubicie – możecie dodać ostrą)
  • sól

Filet z indyka włożyć do garnka, zalać zimna wodą z dodatkiem czubatej łyżki soli i odstawić na minimum godzinę.

Sos sojowy, miód, ocet winny, paprykę oraz ok. 1/2 łyżeczki soli umieścić w rondlu. Całą marynatę zagotować, ostudzić.

Mięso wyjąć z wody, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, lekko ponakłuwać widelcem i zalać wystudzoną marynatą (można włożyć je już od razu do naczynia np. żaroodpornego, w jakim będziemy je piec). Marynatę wmasować w mięso. Indyka odstawić na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki, w międzyczasie kilka razy przekręcać je, by marynata otoczyła je z każdej strony.

Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 180oC. Do naczynia z piersią z indyka wlać odrobinę wody na dno (do 0,5 cm) i całość (z przykrywką) wstawić do piekarnika.

filet z indyka   filet z piersi indyka

Filet z indyka pieczony powinien być ok. 1 godziny 15 minut (czas uzależniony jest od wielkości mięsa). Podczas pieczenia kilka razy należy polewać mięso powstałym sosem, a ok. 10-15 minut przed końcem pieczenia można zdjąć pokrywkę i zarumienić indyka.

Po upieczeniu indyka odstawić na kilka minut, aby soki w środku się uspokoiły i dopiero po kilku minutach pokroić go. Najłatwiej jest pokroić go dopiero, gdy wystygnie, wtedy mięso nie rozwala się tak, jak świeżo upieczone.

Filet z indyka pieczony świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, frytek i z ulubioną surówką.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Grillowany dorsz
Grillowany dorsz na szparagach

Grillowany dorsz na szparagach z sosem cytrynowo-koperkowym Niebanalny pomysł na danie obiadowe, jednocześnie - wbrew pozorom - szybkie i proste...

Zamknij