Szynka pieczona

pieczona szynkaSzynka pieczona

W większości sklepów wędlina jest tak napakowana polepszaczami smaku, chemią, konserwantami, że każdy rodzaj szynki ma taki sam smak. Z kolei cena dobrej szynki to wydatek kilkudziesięciu złotych za kilogram. Dlaczego nie zrobić takiej samemu? Zadanie nie jest pracochłonne, zdecydowanie tańsze, niż kupienie gotowca w sklepie, a przede wszystkim – zdrowsze, gdyż mamy jedynie naturalne składniki. Kilogram szynki można kupić za niecałe dwadzieścia złotych, do tego trochę przypraw, czasu i mamy świetny dodatek do kanapek. Najlepiej szynkę przygotować 3-4 dni wcześniej, a upiec dopiero czwartego dnia. Wtedy będzie krucha, soczysta i bardziej smaczna.

Składniki:

  • 1 kg ładnej szynki (najlepiej, aby była kształtna, np. kula)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki soli
  • pieprz
  • majeranek (opcjonalnie)

szynkaSzynkę dokładnie wymyć i oddzielić od niej (ewentualnie) nieładne elementy (tłuszczyk). Zanim zaczniemy proces pieczenia, musimy przebrnąć przez peklowanie. Przegotowaną i ostudzoną wodę mocno osolić, dodać do niej ziele angielskie i listek laurowy. Do zimnej wody włożyć szynkę, tak aby cała była przykryta wodą (najlepiej do naczynia żaroodpornego) i wstawić do lodówki na trzy-cztery dni. Dwa razy dziennie lekko powygniatać szynkę, aby smaki przeszły wgłąb niej, obrócić za każdym razem na drugą stronę.

Po dwóch dniach szynkę wyjąć, lekko opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Obsypać solą, pieprzem i majerankiem. Włożyć do żaroodpornego naczynia i bez przykrycia wstawić do nagrzanego do 230oC (grzanie: góra-dół) piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190oC. Czas pieczenia szynki zależy od jej wielkości: na każdy kilogram – godzina pieczenia. W między czasie można szynkę przełożyć na drugą stronę. Pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem jej stan – wbijamy patyczek w szynkę i jeśli wypływa z niej sos, to znaczy, że szynka potrzebuje jeszcze kilku minut w piecu. Po wyjęciu szynki pieczonej z piekarnika, ostudzić ją lekko przed krojeniem.

szynka   Szynka pieczona

Szynka pieczona nadaje się idealnie do kanapek, ale również można do niej zrobić sos i podać na obiad do np. ziemniaków pieczonych z dodatkiem ulubionej surówki.

Obok szynki pieczonej gorąco polecam też wyborny przepis na polędwiczki wieprzowe.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
risotto bolońskie
Risotto po bolońsku

Risotto po bolońsku Jedno z lepszych risotto mięsnych - risotto po bolońsku. Jak każde risotto - wymaga czasu i ciągłego...

Zamknij