Polędwiczki z suszonymi pomidorami

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidoramiWieprzowe polędwiczki z suszonymi pomidorami i sosem śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe to mięso, które nie wymaga wiele wprawy. Jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne, pod warunkiem, że jest dobrze zrobione. Przede wszystkim mięsa nie wolno smażyć czy gotować za długo, bo stanie się twarde i gumowe.

Polędwiczki z suszonymi pomidorami i sosem śmietanowym to świetne danie na obiad dla całej rodziny, do przygotowania w zaledwie kilka minut.Polędwiczki z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (moja o wadze ok. 400 g)
  • 1/3-1/2 słoiczka suszonych pomidorów
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki wody lub bulionu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Polędwiczkę wymyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i odciąć z niej białe błony. Pokroić ukośnie w plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy plaster lekko rozbić dłonią.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Na gorący olej układać polędwiczki i smażyć ok. 1,5 minuty z każdej strony do zarumienienia. Gdy mięso jest na patelni już na drugiej stronie, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie zdjąć mięso z patelni i na tą samą wsypać suszone pomidory pokrojone w mniejsze kawałki. Krótko podsmażyć, po czym wlać śmietankę kremówkę i 1/3 szklanki wody lub bulionu, zagotować. Gdy sos zacznie nieco gęstnieć, włożyć z powrotem usmażone polędwiczki. Poddusić 1 minutę.

Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.

Wieprzowe polędwiczki z suszonymi pomidorami podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Ja podałam z młodą fasolką szparagową z masełkiem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
makaron z sosem bolońskim
Makaron z sosem bolońskim

Makaron z sosem bolońskim Sos boloński (bolognese) pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. We Włoszech robiono go już w średniowieczu. Tradycyjny...

Zamknij