Surówka z kopru włoskiego i jabłka

Surówka z kopru włoskiegoSurówka z kopru włoskiego, jabłka, selera naciowego

Smaczna, zdrowa i chrupiąca surówka z kopru włoskiego, z dodatkiem słodkiego jabłka, selera naciowego, chrupiących orzechów i suszonej żurawiny. Całość ze smacznym dressingiem.

Składniki:

  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 nieduże słodkie jabłko
  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Koper włoski pokroić na ćwiartki, każdą ćwiartkę – w cienkie plasterki. Z jabłkiem postąpić podobnie, usuwając wcześniej jego gniazdo nasienne. Seler naciowy pokroić w ukośne plastry. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dodając bakalie i natkę pietruszki.

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sól

Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać, polać surówkę z kopru włoskiego i całość dokładnie przemieszać. Surówkę odstawić na kilkanaście minut do lodówki.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki Zdrowsza wersja frytek. Pokochają je nie tylko dzieci. Ziemniaki nie tylko wyglądają bosko, ale tak samo smakują. Dodatek...

Zamknij