Rukola z twarogiem

rukola z twarogiemSałatka – rukola z twarogiem i dressingiem miodowo-musztardowym

Bardzo zdrowa sałatka łącząca ze sobą duże ilości wapnia, żelaza, białka. Rukola z twarogiem to produkty niskokaloryczne, więc sałatki można zrobić sporą ilość i najeść się do syta nie patrząc na kalorie! Słodko-ostry dressing cudownie pasuje do tej sałatki! Wspaniale go wzbogaca! Zamiast rukoli można użyć roszponki, sałatka będzie mniej wyrazista.

Składniki:

  • 1 opakowanie rukoli (100 g)
  • 1-2 pomidory (lub kilka sztuk pomidorków koktajlowych)
  • 200 g twarogu (np. półtłustego)
  • garść ziaren słonecznika

Słonecznik uprażyć na suchej patelni przez kilka minut do zarumienienia. Rukolę dokładnie wymyć, odcedzić z nadmiaru wody, ułożyć na talerze. Pomidory wymyć, pokroić w półplasterki lub w kostkę, dodać do rukoli. Twaróg pokruszyć i dodać do sałatki. Całość posypać ziarnami słonecznika. Polać dressingiem miodowo-musztardowym. Zamiast ziaren słonecznika można użyć pestek dyni lub orzeszków pinii.

Składniki na dressing:sałatka z rukoli i twarogu

  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie ze sobą (można wszystko wlać do małego słoiczka, dodać szczyptę soli i pieprzu, zamknąć słoiczek i mocno i energicznie wstrząsać nim do połączenia się składników). Dressingiem polać rukolę z twarogiem i podać od razu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
zupa krem z marchwi
Krem z marchwi

Zupa - krem z marchwi z imbirem To pomarańczowe warzywo składa się aż w 90% z wody! Pozostała część to...

Zamknij