Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem

Ciasto kruche ze śliwkamiCiasto kruche ze śliwkami i cynamonem

Póki dostępne są śliwki – trzeba korzystać! Uwielbiam wypieki ze śliwkami! Ciasto drożdżowe ze śliwkami, tarta ze śliwkami i bezą, ciasto maślane ze śliwkami, czy chociażby muffiny ze śliwkami… Ohhh…

Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem to kolejny wypiek, jaki dodam do swoich ulubionych i będę powtarzać. Kruchy, cynamonowy spód, pyszne, rozpływające się w ustach śliwki i chrupiąca kruszonka. Całość cudownie pachnąca cynamonem w piecu podczas pieczenia! Rewelacyjny wypiek!

Składniki:

  • 1/2 kg maki pszennej
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zagnieść (masło powinno być zimne, pokrojone w kostkę). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę.

Ponadto:

  • ok. 1 kg śliwek (najlepiej dobrych węgierek)
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek mielonych migdałów (opcjonalnie można zastąpić innymi mielonymi orzechami lub np. kaszą manną)
  • cukier puder do oprószenia

Śliwki wymyć, przekroić na połówki, pozbawić pestek, wymieszać z cukrem oraz cynamonem. Odstawić.

Po wyjęciu ciasta z lodówki przekroić je w proporcji 60:40, mniejszą część schować ponownie w lodówce, większą zaś rozwałkować do dużej formy (ok. 35×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Można to zrobić bezpośrednio na blaszce od piekarnika (wyłożonej papierem do pieczenia). Jeśli ciasto będzie się lepiło, można rękoma wykleić spód odrywając po kawałku ciasta.

Na spód wysypać równomiernie zmielone migdały a na nie ułożyć śliwki skórką do dołu. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem

Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (góra-dół) i piec ok. 45-55 minut do zbrązowienia.

Jeszcze lekko ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z ulubioną kawą 🙂

Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem nie starzeje się za szybko-to kolejny jego atut. Nawet 2-3 dni po zrobieniu jest tak samo smaczne 🙂

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami i kiełbaską Bardzo smaczna i zdrowa zupa. Kapusta to bogactwo witamin C i A,...

Zamknij