Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Przepyszne, banalne w wykonaniu kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką to numer jeden na nadchodzącą jesień 🙂
Ciasto kruche robi się bardzo szybko. W przeciwieństwie do ciasta kruchego ze śliwkami i cynamonem, nie dałam tutaj świeżych śliwek, tylko je uprażyłam. Do ciasta kruchego natomiast dodałam mąki ryżowej, ciasto zyskało na kruchości i lekkości.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 50 g oleju kokosowego (można zamienić na masło)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Do miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, cukier, pokrojone na drobne kawałeczki masło, olej kokosowy i jajko. Dłońmi rozetrzeć składniki tworząc kruszonkę, po czym szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę do schłodzenia.
Ponadto:
- 1-1,3 kg śliwek
- 50 g cukru brązowego
- laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Śliwki wymyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Umieścić je w głębokiej patelni razem z cukrem i cynamonem i smażyć ok. 15 minut, aż wyparuje nadmiar płynu, a pozostała część zgęstnieje tworząc syrop.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 1 łyżce zimnej wody, mieszankę wlać do śliwek, zagotować, zdjąć z ognia, przestudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić je w stosunku 60/40. Formę o wymiarach ok. 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i większą część ciasta wylepić na spód. Na to wyłożyć uprażone śliwki, a na wierz zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta tworząc kruszonkę.
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką wstawić do nagrzanego do 175oC (góra-dół) piekarnika i piec ok. 40 minut do zbrązowienia.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Polecam pozostałe przepisy z wykorzystaniem ŚLIWEK.
Smacznego!