Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonkąKruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Przepyszne, banalne w wykonaniu kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką to numer jeden na nadchodzącą jesień 🙂Ciasto kruche ze śliwkami, kruszonką

Ciasto kruche robi się bardzo szybko. W przeciwieństwie do ciasta kruchego ze śliwkami i cynamonem, nie dałam tutaj świeżych śliwek, tylko je uprażyłam. Do ciasta kruchego natomiast dodałam mąki ryżowej, ciasto zyskało na kruchości i lekkości.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 50 g oleju kokosowego (można zamienić na masło)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Do miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, cukier, pokrojone na drobne kawałeczki masło, olej kokosowy i jajko. Dłońmi rozetrzeć składniki tworząc kruszonkę, po czym szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę do schłodzenia.

Ponadto:

  • 1-1,3 kg śliwek
  • 50 g cukru brązowego
  • laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Śliwki wymyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Umieścić je w głębokiej patelni razem z cukrem i cynamonem i smażyć ok. 15 minut, aż wyparuje nadmiar płynu, a pozostała część zgęstnieje tworząc syrop.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 1 łyżce zimnej wody, mieszankę wlać do śliwek, zagotować, zdjąć z ognia, przestudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić je w stosunku 60/40. Formę o wymiarach ok. 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i większą część ciasta wylepić na spód. Na to wyłożyć uprażone śliwki, a na wierz zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta tworząc kruszonkę.

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką wstawić do nagrzanego do 175oC (góra-dół) piekarnika i piec ok. 40 minut do zbrązowienia.

Kruchy placek ze śliwkami   Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Polecam pozostałe przepisy z wykorzystaniem ŚLIWEK.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
ciasteczka maślane
Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane, kukurydziane Kruche, delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka maślane. Są idealne, najlepsze, jakie robiłam do tej pory! Poza...

Zamknij