Ciasto drożdżowe ze śliwkami

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonkąCiasto drożdżowe ze śliwkami

W sklepach można dostać jeszcze śliwki. Są to owoce, które śmiało możemy mrozić (ja tak uczyniłam), aby zimą mieć do nich swobodny dostęp. Ciasto drożdżowe ze śliwkami piekłam po raz kolejny. Za każdym razem wychodzi bardzo smaczne, puszyste. Do kruszonki natomiast, jestem przekonana, że nikogo namawiać nie trzeba 😉

Zamiast śliwek, można użyć innych owoców (np. truskawek).

Składniki:

  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka mleka
  • 120 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1-1,5 kg śliwek

Z drożdży zrobić rozczyn: pokruszyć je do kubeczka, zalać odrobiną mleka, aby się rozpuściły, dodać szczyptę cukru, łyżkę mąki. Wymieszać (konsystencja powinna być zbliżona do śmietany) i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło roztopić i lekko wystudzić, wymieszać z mlekiem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostały cukier, żółtka, mleko z masłem i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić (dłońmi lub mikserem z nakładkami do wyrabiania ciasta drożdżowego) elastyczne, gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swą objętość) na około 1-1,5 godziny w miejsce ciepłe, bez przeciągów.

ciasto drożdżowe   ciasto drożdżowe wyrośnięte

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam na blaszce od piekarnika, ale możecie użyć dużej blachy do ciasta). Ciasto drożdżowe ponownie lekko zagnieść i rozwałkować lub rozłożyć je na blaszce. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego podrośnięcia, a w tym czasie przygotować śliwki i kruszonkę.

Śliwki wymyć i poprzekrajać na połówki, wyjmując pestki.

Składniki na kruszonkę:

  • 60 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki

Masło rozpuścić, dodać do niego cukier i mąkę i dokładnie wymieszać. Powinna powstać kruszonka.

Na wyrośnięte ciasto układać połówki śliwek (skórką do dołu). Całość posypać kruszonką. Ciasto drożdżowe ze śliwkami wstawić do nagrzanego do 160oC piekarnika (opcja: góra-dół) i piec ok. 60 minut.

placek drożdżowy   placek drożdżowy ze śliwkami   placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami studzić w uchylonym piekarniku.

Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe ze szklanką chłodnego mleka 🙂

Pozostałe białka można wykorzystać na inne przepisy.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
owsianka
Owsianka waniliowa

Waniliowa owsianka na mleku Płatki owsiane to bogactwo witamin i minerałów. Spośród wielu zbóż, mają najwięcej białka i aminokwasów. Są...

Zamknij