Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonkąCiasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i pyszną kruszonką, jakie miałam okazję jeść! Mocno puszyste ciasto, wybornie smakujące śliwki zerwane prosto z drzewa i chrupiąca kruszonka. Genialne!Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

  • 10 g suchych drożdży
  • 0,4 szklanki letniego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 500 g śliwek węgierek

Drożdże wsypać do letniego mleka wraz z jedną łyżeczką cukru. Wymieszać i odstawić na ok. 10 minut, aż zaczną „pracować”.

Masło roztopić, przestudzić.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka, mleko z drożdżami i wszystko dokładnie wyrobić mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie już elastyczne, dodać roztopione masło partiami, cały czas miksując. Na koniec ciasto powinno odchodzić od brzegów miski.

Ciasto zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1-1,5 godziny do podrośnięcia.

Przygotować śliwki: wymyć, osuszyć, przekroić na połówki, pozbawić pestek.

Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić dłońmi i wyłożyć do formy o wymiarach ok. 25×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć śliwki skórką do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 140 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Masło roztopić i wymieszać z cukrem i mąką oraz cynamonem. Powinna powstać kruszonka.

Drożdżowe ze śliwkami   Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Powstałą kruszonką posypać ciasto drożdżowe ze śliwkami. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180oC (góra-dół) piekarnika i piec ok. 25 minut. Wystudzić przed podaniem, choć lekko ciepłe jest najlepsze 🙂

Smacznego!

Przeczytaj inne:
sałatka z kuskus i rukolą
Sałatka z kuskus i rukolą

Sałatka z kuskus i rukolą oraz pomidorami i mozzarellą Szybka, zdrowa i pożywna sałatka z kuskus i rukolą, w towarzystwie...

Zamknij