Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonkąCiasto drożdżowe z kruszonką z nutą pomarańczy

Puszyste, mięciutkie, jedno z najlepszych, jakie robiłam i jakie jadłam ciasto drożdżowe z kruszonką (no może obok babki drożdżowej). Można je zrobić z suchych drożdży (dajemy ich o połowę mniej niż świeżych), wtedy nie trzeba robić rozczynu, ja jestem jednak wierna świeżym drożdżom.

Do tego kruszonka… tą uwielbia chyba każdy! Tym razem zrobiłam ją o posmaku pomarańczy, starłam do niej skórkę z jednej pomarańczy. Aromat był bardzo ciekawy.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 dodatkowe jajko do posmarowania

Mleko ocieplić, powinno być letnie. Masło rozpuścić, ostudzić.

Zrobić rozczyn. Drożdże wymieszać w niewielkiej ilości mleka z dodatkiem łyżki mąki. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić go na ok. 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować” (rosnąć).

Mąkę przesiać do miski (jeśli robicie z suchymi drożdzami – wymieszać je z mąką), dodać cukier, jajko, pozostałe mleko oraz rozczyn. Ciasto drożdżowe miksować mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od brzegów miski (kilka-kilkanaście minut). Pod koniec wlać roztopione, wystudzone (może być letnie) masło, zmiksować do połączenia.

Z ciasta drożdżowego uformować kulę, włożyć do miski, oprószyć lekko mąką, przykryć lniana ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości (ok. 90 minut).

Po tym czasie ciasto drożdżowe wyjąć, wyrobić dłońmi i przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą keksówki (moja o wymiarach 13×26 cm).

Ciasto drożdżowe ponownie przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką.

Drożdżowe ciasto   Drożdżowe ciacho

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Masło roztopić, dodać do niego cukier, mąkę i skórkę z pomarańczy, wszystko wymieszać tworząc kruszonkę. Jeśli ciasto na kruszonkę będzie zbyt „wilgotne”, dodać więcej mąki.

Kruszonką posypać podrośnięte ciasto drożdżowe, które wcześniej zostanie posmarowane rozbełtanym jajkiem.

Drożdżowe ciasto z kruszonką   Drożdżowe ciacho z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika (gór-dół) i piec ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Najlepiej smakuje świeże, lekko ciepłe, ze szklanką mleka lub dobrą kawą.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pęczak z burakami i szpinakiem
Pęczak z burakami i szpinakiem

Pęczak z burakami i szpinakiem Tak bardzo smakowało mi pęczotto z burakami, że postanowiłam lekko zmodyfikować przepis dodając szpinak. Pęczak...

Zamknij