Pudding z kaszy manny

Pudding z kaszy mannyPudding z kaszy manny z malinami

Zdrowo i smacznie. Taki pudding z kaszy manny powinien posmakować nawet dzieciakom, które nie przepadają za daniami z kaszy. Pudding z kaszy manny jest delikatny, aksamitny, z delikatną nutą likieru (oczywiście w wersji dla dzieci go nie dolewamy), idealnie gęsty. Polecam go zarówno na drugie śniadanie, jak i na deser, podwieczorek.

Świetne przy puddingu z kaszy manny jest to, że możemy go modyfikować dodając różne składniki, które go odmienią, np. różne rodzaje i smaki likieru, wanilię, czy mleka o różnych smakach np. kokosowym.Pudding z kaszy manny z malinami

Składniki na 2 porcje:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka likieru (np. kokosowy, migdałowy, kawowy)

1 szklankę mleka zagotować. W 1/2 szklanki pozostałego mleka wymieszać kaszę i wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszając, by nie porobiły się grudki. Do puddingu z kaszy manny dodać cukier i ulubiony likier. Całość gotować ok. 3-4 minut, aż kasza manna zrobi się gęsta.

Gorący pudding z kaszy manny przelać do dwóch pucharków, odstawić do schłodzenia.

Składniki na syrop malinowy:

  • 1/2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych) – mogą to być również inne owoce, np. jagody, truskawki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła

Do rondla włożyć wszystkie składniki, zagotować i gotować chwilę, aż owoce lekko się rozpadną, a cukier całkowicie rozpuści. Ciepłym sosem polać pudding z kaszy manny.

Pudding z kaszy manny z malinami udekorować świeżą miętą, owocami, podawać na ciepło lub na zimno.

Jeśli nie lubicie kaszy, można zrobić pudding ryżowy.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
tort bezowy z masą kajmakową
Tort bezowy kajmakowy

Tort bezowy kajmakowy Jeden z lepszych tortów bezowych, jakie miałam okazję robić i próbować. Tort bezowy kajmakowy jest łatwy w...

Zamknij