Jaglanka bananowa

Jaglanka bananowaJaglanka bananowa

Uwielbiam mleczne śniadania! Owsianki, jaglanki, musli – bez tego nie wyobrażam sobie początku dnia! Tym razem prezentuję Wam jaglankę bananową. Słodka, smaczna i pożywna jaglanka bananowa to świetny sposób na początek dnia.

Co prawda musimy poświecić ok. 15-20 minut, aby ją przygotować, ale jeśli nie mamy tyle czasu, jaglankę bananową można ugotować dzień wcześniej, a następnego dnia odgrzać ją po prostu.

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • cukier brązowy do smaku
  • 2 łyżki płynnego miodu (lub syropu klonowego)
  • owoce (np. banan, borówki)

Kaszę bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą do momentu, aż woda będzie klarowna.

W rondlu zagotować mleko (jeśli lubicie, można pokusić się o połączenie mleka krowiego z mlekiem o smaku bananowym, należy jednak wcześniej przeczytać skład takiego mleka na etykiecie, aby nie okazało się, że na śniadanie zjemy tony chemii) i na gorące wrzucić kaszę, zagotować, po czym zmniejszyć grzanie. W międzyczasie dojrzałego banana bardzo drobno posiekać (można rozdrobnić widelcem) i dodać go do gotującej się kaszy. Banan powinien się rozgotować dodając jaglance cudownego, słodkiego posmaku. Całość gotować ok. 15 minut do osiągnięcia optymalnego stopnia miękkości kaszy. Pod koniec gotowania dosłodzić jaglankę bananową cukrem trzcinowym.

Jaglankę bananową przelać na talerze, udekorować owocami i miodem. Podawać gorącą.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
gyros
Gyros

Sałatka gyros To ulubiona sałatka mojego męża! Potrafi sam zjeść niezliczone jej ilości, dlatego nigdy nie robię porcji tylko dla...

Zamknij