Granola

Granola domowaGranola, czyli chrupiące musli

granola z mlekiemJest to mieszanka płatków zbożowych, orzechów, suszonych owoców i miodu, zapieczona do chrupkości. Granolę możemy jeść na śniadanie z mlekiem, jogurtem, maślanką. Ja osobiście nie wyobrażam sobie innego początku dnia, niż miseczka samodzielnie zrobionego musli lub granoli z mlekiem. Można jej używać jako dodatek do ciast, deserów.

W sklepach znajdziemy wiele różnych rodzajów za kosmiczną cenę i z „chemicznymi” dodatkami, polepszaczami smaku. Podobną, a nawet lepszą wersję, możemy zrobić samodzielnie w domu dużo tańszym kosztem.

Składniki:granola przed pieczeniem

  • 250 g płatków owsianych
  • 125 g płatków żytnich
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu
  • 1/4 szklanki ziaren siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 4-5 łyżek płynnego miodu
  • szklanka suszonych owoców: żurawina, rodzynki, morele, śliwki, daktyle

Do naczynia wsypać płatki, ziarna, orzechy, cynamon i miód. Wszystko wymieszać i wstawić (albo w naczyniu żaroodpornym albo bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) do nagrzanego do 170oC piekarnika.

Musli   Musli chrupiące

Piec ok. 40 minut, zamieszać ze 3-4 razy, aby całość zarumieniła się. Wystudzić, wymieszać z suszonymi owocami, przesypać do zamkniętego słoika i spożyć w ciągu kilku tygodni.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Krem z białych szparagów
Krem z białych szparagów

Krem z białych szparagów z mleczkiem kokosowym Wspaniała, delikatna, aksamitna zupa krem z białych szparagów, z dodatkiem mleczka kokosowego. Szparagi...

Zamknij