Zdrowe batony muesli

Zdrowe batony muesli z orzechami i żurawinąZdrowe batony muesli

Genialne! Szybkie do zrobienia, pyszne w smaku i przede wszystkim ZDROWE batony muesli! Do środka możecie dać takie bakalie, jakie obecnie macie w swoich szafkach. Za każdym razem więc batony muesli mogą być inne 🙂 Można do nich dodać np. figi, daktyle, morele. Ja zrobiłam je z orzechami włoskimi, pestkami słonecznika i żurawiną.Zdrowe batony muesli

Zdrowe batony muesli uwielbiają nie tylko dorośli, ale i dzieciaki 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny i/lub rodzynek
  • 1/2 – 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 4-6 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu (lub więcej, jeśli wolicie bardziej słodkie batony)

Orzechy posiekać (jeśli używacie większych owoców suszonych, posiekać je na mniejsze kawałki).

Jajka roztrzepać widelcem w misce wraz z syropem klonowym.

W drugiej misce wymieszać ze sobą płatki i wszystkie bakalie. Zalać masą jajeczną, dokładnie wymieszać.

Baton muesli zdrowyCałość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja o wymiarach ok. 25×15 cm), mocno uklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół) i piec ok. 30 minut do zbrązowienia i uzyskania chrupkości. Całość wystudzić, a następnie ostrym nożem pokroić w pożądanej wielkości batony.

Zdrowe batony muesli przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
Makaron ze szparagami i krewetkami
Makaron ze szparagami i krewetkami

Makaron ze szparagami i krewetkami Wykwintne, niecodzienne danie z dodatkiem afrodyzjaków ;) Makaron ze szparagami i krewetkami to wbrew pozorom...

Zamknij