Drożdżowe bułeczki cynamonowe
Drożdżowe bułeczki cynamonowe
Pyszne, mięciutkie, słodziutkie drożdżowe bułeczki cynamonowe z dodatkiem chrupiących orzechów, żurawiny i rodzynek. Wyglądają jak ślimaczki cynamonowe i tak też je się robi. Przygotowanie jest dość przyjemne, gdyż dzień wcześniej (lub nawet ze 2-3 dni wcześniej) przygotowujemy ciasto drożdżowe, które przechowujemy w lodówce (na pierwsze wyrastanie). W dzień pieczenia formujemy drożdżowe bułeczki cynamonowe, które muszą lekko podrosnąć i mamy gotowe drożdżowe bułeczki na drugie śniadanie do kawy 🙂
Bułeczki fajnie się złączą podczas pieczenia i przyjemnie się je później odrywa od siebie 🙂
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 70 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
Najpierw zrobić rozczyn: drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka, dodać szczyptę cukru, łyżkę mąki, całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, jajka, letnie mleko i rozczyn z drożdży. Wszystko dokładnie wyrabiać mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od miski (można to zrobić też dłońmi, ale jest to bardziej pracochłonne). Na koniec powoli wlać roztopione masło i jeszcze raz dokładnie wyrobić mikserem.
Ciasto drożdżowe przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc (lub nawet na 2-3 dni, jeśli chcecie je zrobić wcześniej).
Składniki na nadzienie:
- 50 g masła
- 2 płaskie łyżki cynamonu
- 1/3-1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki żurawiny i/lub rodzynek
Masło rozpuścić. Cukier wymieszać cynamonem.
W dniu pieczenia drożdżowych bułeczek cynamonowych wyjąć ciasto, uformować z niego kulę, owinąć folią i odstawić na ok. 30-45 minut do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozwałkować je na prostokąt (podsypując mąką) o wymiarach ok. 35×30 cm. Ciasto drożdżowe posmarować roztopionym i przestudzonym masłem. Na nie wysypać cukier z cynamonem, a na to posiekane orzechy i rodzynki / żurawinę. Placek zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu jak roladę dociskając na końcach. Kroić (najlepiej nożem z piłką) na paski o szerokości ok. 2,5 cm.
Drożdżowe bułeczki cynamonowe układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam dwóch tortownic) cięciem do góry, zostawiając między nimi odstępy ok. 2-3 cm. Bułeczki cynamonowe przykryć ściereczką i ponownie odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce (na ok. 1 godzinę).
Ponadto:
Jajko roztrzepać i posmarować nim wierzch bułeczek (można ten etap pominąć lub posmarować wszystko mlekiem).
Drożdżowe bułeczki cynamonowe wstawić do nagrzanego do 175oC piekarnika (góra-dół) i piec ok. 25 minut do zarumienienia. Ostudzić i polukrować.
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
Cukier puder połączyć z wodą, rozetrzeć grudki. Jeśli lukier będzie za gęsty – dodać wody, jeśli za rzadki – więcej cukru pudru. Powstałym lukrem polukrować lekko ciepłe jeszcze bułeczki cynamonowe.
Drożdżowe bułeczki cynamonowe najlepsze są w dniu pieczenia. W następne dni można je podgrzewać (np. w mikrofalówce), dzięki czemu będą mięciutkie jak świeżo upieczone.
Smacznego!