Domowy budyń czekoladowy

domowy budyń czekoladowyDomowy budyń czekoladowy

Domowy budyń czekoladowy – już samo wymówienie tych słów sprawia, że się uśmiecham 🙂 Jest to najlepszy czekoladowy budyń, jaki kiedykolwiek jadłam. A po budyniu waniliowym przyszła pora właśnie na coś czekoladowego 🙂 Duuuużo lepszy niż budyń z torebki (i przede wszystkim nie robi się wodnisty po odstaniu!). Czas przygotowania jest równie szybki, a smak naprawdę warty tego, by zrobić go samodzielnie.

Chcąc lekko zmodyfikować smak domowego budyniu czekoladowego, można dodać do niego nieco skórki startej z pomarańczy (i/lub nieco soku z pomarańczy).budyń czekoladowy domowy

Składniki na 2 porcje:

  • 350 ml mleka
  • 150 ml śmietanki 12% lub śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki cukru (w zależności od tego, jak bardzo słodki budyń lubicie)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Połowę mleka, śmietankę (jeśli nie macie śmietanki, śmiało możecie użyć mleka), masło i cukier umieścić w rondu i podgrzać, aby cukier się rozpuścił. W pozostałym mleku rozmieszać (trzepaczką lub mikserem – ja to robię mikserem, wtedy mam pewność, że w domowym budyniu czekoladowym nie będzie grudek) żółtko, mąkę i kakao. Mleko ze śmietanką zagotować i na gotujące się wlać rozmieszaną masę czekoladową. Całość gotować chwilę do czasu, aż budyń czekoladowy zgęstnieje, cały czas mieszając. Nie za długo, aby się nie przypalił.

Domowy budyń czekoladowy przelać do pucharków lub miseczek, najlepiej smakuje gorący.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pasta z łososia wędzonego
Pasta z łososia wędzonego

Pasta z łososia wędzonego i twarożku Po paście z makreli i paście z tuńczyka przyszła pora na pastę z łososia...

Zamknij