Domowy budyń waniliowy

budyń waniliowy domowyDomowy budyń waniliowy

Budyń… nazwa wywołuje u mnie wspomnienia dzieciństwa… Często jadaliśmy budyń na deser. Z reguły waniliowy. Domowy budyń waniliowy jest moim ulubionym, choć budyniem czekoladowym też nie pogardzę 🙂 Robi się go bardzo szybko, a jest stokroć lepszy niż budyń, który kupić można w torebkach (czego nie polecam!).domowy budyń waniliowy

Domowy budyń waniliowy jest gęsty, aksamitny i czuć w nim prawdziwą wanilię! Jeśli nie macie laski wanilii, do domowego budyniu waniliowego można dodać ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią albo ekstrakt waniliowy (nie mylić ze sprzedawanymi w marketach aromatami!).

Składniki na 3 porcje:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 laski wanilii
  • 3-4 łyżki cukru (można zmieszać z cukrem waniliowym)

W rondlu podgrzać 400 ml mleka, masło i cukier aż do rozpuszczenia się cukru. Dodać również wydrążone ziarna z laski wanilii. Doprowadzić do wrzenia.

W osobnej miseczce zmiksować ze sobą pozostałe mleko, mąkę ziemniaczaną i żółtka.

Na gotujące się mleko wlać zmiksowaną mieszankę i mieszać, aż domowy budyń waniliowy zgęstnieje. Podgrzewać ok. 1 minuty cały czas mieszając.

Domowy budyń waniliowy przelać do salaterek. Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionymi owocami (świeżymi np. maliny, truskawki, jagody, borówki lub owocami w syropie), syropem lub bez dodatków.

Pozostałe białka można wykorzystać na inne przepisy.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Cynamonowy tort bezowy z orzechami
Cynamonowy tort bezowy

Cynamonowy tort bezowy z orzechami Genialny cynamonowy tort bezowy z dodatkiem chrupiących orzechów, słodkich daktyli i z delikatną nutą likieru...

Zamknij