Ciasto kajmakowe

ciasto kajmakoweCiasto kajmakowe (bez pieczenia – z krakersami)

Ciasto, do którego niepotrzebny jest nawet piekarnik. Słone, kruche krakersy przełożone słodką masą kajmakową, delikatną śmietaną i samodzielnie zrobionym budyniem… Niebo w gębie!ciasto z kajmakiem i krakersami

Składniki:

  • 1 i 1/2 paczki krakersów solonych
  • 3 paczki herbatników
  • 4 żółtka
  • 1 litr mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła roślinnego
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (toffi, masa kajmakowa)
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • pół tabliczki gorzkiej czekoladybudyń - ciasto kajmakowe

Krem budyniowy:

3 szklanki mleka, pół szklanki cukru i masło zagotować. Do gotującej się masy dodać dokładnie wymieszane mikserem: 1 szklankę mleka, 1 szklankę mąki krupczatki, 4 żółtka. Mieszając gotować chwilę na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i powstanie masa budyniowa. Przestudzić.

ciasto 3bitMasa toffi:

Puszkę z masą (zamkniętą) włożyć do garnuszka z gorącą wodą tak, by cała była przykryta i gotować (min. 1,5-2 godziny), aby masa była płynna. Lekko wystudzić.

Krem z bitej śmietany:ciasto bez pieczenia kajmakowe

Śmietanę kremówkę ubić dodając pod koniec cukier puder, cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, a gdy przestygnie i zacznie gęstnieć – zmiksować z masą śmietankową.

Na blaszce o wymiarach ok. 25×35 cm ułożyć herbatniki. Na to wyłożyć masę budyniową (ostudzoną). Następnie ułożyć krakersy, a na nie przestudzoną masę kajmakową. Na to znów krakersy, a na nie bitą śmietanę. Na koniec posypujemy wierzch startą gorzką czekoladą.

Ciasto powinno się robić dzień wcześniej, aby składniki dobrze stężały a krakersy lekko zmiękły.

Pozostałe białka można wykorzystać na inne przepisy.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
kuskus z kurczakiem
Sałatka kuskus z kurczakiem

Sałatka kuskus z kurczakiem Szybka i dość lekka sałatka. Kasza, nie dość, że zdrowa, to bardzo smaczna. Dodawać do niej...

Zamknij