Placki jogurtowe z czarną porzeczką

Placki jogurtowe z czarną porzeczkąPlacki jogurtowe z czarną porzeczką

Słodycz ciasta przełamana kwaśnymi porzeczkami – przepyszne placki jogurtowe z czarną porzeczką! Placki te możecie zrobić z dowolnymi owocami (mogą też być mrożone, nie należy rozmrażać ich wcześniej), np. malinami, wiśniami. Ja użyłam zerwanych prosto z krzaczka mojej mamy porzeczek 🙂

Placki idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki na ok. 16 sztuk:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 170 g mąki pszennej (można zmieszać z pełnoziarnistą)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub zwykłego
  • 1 łyżka roztopionego masła lub oleju
  • ok. 1 szklanki czarnych porzeczek

W misce roztrzepać jajka, dodać do nich jogurt naturalny, roztopione masło i cukier, wymieszać (widelcem lub krótko mikserem). Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać owoce i delikatnie wymieszać łyżką.

Na rozgrzaną patelnię (nieprzywierającą) nakładać po łyżce farszu w odstępach od siebie, bo nieco rosną podczas smażenia (nie ma potrzeby wlewania oleju na patelnię, jeśli dodaliśmy nieco do ciasta) i smażyć po kilka (ok. 2) minut do zezłocenia z każdej strony (na drugą stronę przełożyć dopiero, gdy naokoło placka zrobi się brązowa otoczka).

Placki jogurtowe z czarną porzeczką podawać oprószone cukrem pudrem lub z jogurtem naturalnym. Można polać syropem klonowym lub płynnym miodem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
krupnik
Krupnik

Krupnik Krupnik to chyba jedna ze zdrowszych zup. Podstawą zupy jest kasza, czyli samo zdrowie. Kasza ma wiele wartości odżywczych...

Zamknij