Placuszki dyniowe

Placuszki dyniowePlacuszki dyniowe na słodko

Wcześniej robiłam placki z dyni i ziemniaków i podawałam je w wersji na słono. Tym razem, mając puree z dyni w zamrażalniku, zrobiłam placuszki dyniowe w wersji na słodko. Są puszyste, mocno dyniowe.Placuszki dyniowe na słodko

Placuszki dyniowe polecam wielbicielom wszelkich placków na podwieczorek czy drugie śniadanie.

Z poniższego przepisu wychodzi ok. 12-14 sztuk średniej wielkości.

Składniki:

  • 300 g puree z dyni
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub roztopionego masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

W jednej misce wymieszać ze sobą puree z dyni, jogurt naturalny, roztrzepane jajka i olej. Do drugiej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.

Suche składniki wsypać do mokrych i wszystko razem wymieszać (łyżką lub krótko mikserem).

Rozgrzać teflonową patelnię (z nieprzywieralną powłoką, do smażenia nie używać już tłuszczu), po czym nieco zmniejszyć grzanie. Łyżką nakładać porcję ciasta na placuszki dyniowe, lekko spłaszczać na patelni. Smażyć po ok. 1,5-2 minuty z każdej strony na zloty kolor.

Ponadto:

  • cukier puder do oprószenia
  • jogurt naturalny
  • konfitura
  • świeże owoce (borówki, maliny, truskawki, jagody, banany)

Placuszki dyniowe podawać na słodko z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
składniki na zakwas na żurek
Zakwas na żurek

Zakwas na żurek Aby wielkanocny żur był tylko z naturalnych i zdrowych składników, proponuję Wam wypróbować przepis na zakwas na...

Zamknij