Karpatka

karpatkaKarpatka

Karpatka to dwa blaty ciasta parzonego przełożone masą budyniową. Blaty ciasta po upieczeniu wyglądem przypominają górzysty teren, stąd nazwa ciasta – karpatka (od Karpatów).

Zdecydowanie najbardziej lubię masę budyniową sporządzoną samodzielnie. Jest o niebo lepsza niż budyń kupny w sklepie. Domowy budyń prezentowałam Wam już robiąc tartę z budyniem i owocami. Ten jest troszeczkę inny, bo nieco gęściejszy.

Domowa karpatka jest świetnym ciastem! Miękkie spody i do tego rozpływająca się w ustach masa budyniowa! Wszystko w połączeniu smakuje obłędnie. Zagwozdką może być tylko jedno – jak taką karpatkę jeść? Albo pionowo odkrawając trzy warstwy, albo poziomo warstwami – ulubiony sposób mojego T. 😉

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 120 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło roztopić w garnuszku, dolać wodę i szczyptę soli. Całość doprowadzić do wrzenia. Wsypać przesianą mąkę i szybko i energicznie wymieszać ciasto, aż powstanie gładka masa. Ciasto wystudzić. Do chłodnego wbijać po jednym jajku, wsypać proszek do pieczenia, cały czas miksując ciasto.

Gotową masę podzielić na dwie części, otrzymamy z nich dwa blaty. Według mnie najlepiej jest to robić na blaszkach od piekarnika, ale można również w foremkach do ciast. Wysmarować je tłuszczem (np. olejem) i obsypać dość obficie mąką lub kaszą manną, dopiero na to wyłożyć ciasto. Ciasto będzie dość klejące, więc pomagać sobie łyżką drewnianą. Jeśli dysponujecie tylko jedną blaszką, ciasta należy podzielić na dwie części i piec je po kolei. Ja piekłam dwa blaty na raz na blaszkach od piekarnika. Ciasto rozprowadzić dość cienko, urośnie podczas pieczenia.

ciasto na karpatkę   blat_ciasto_karpatka

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190oC (termoobieg) i piec ok. 20-25 minut. Podczas pieczenia na blatach wyrosną „góry” 🙂 Blaty wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Składniki na masę budyniową:

  • 3 szklanki mleka
  • 110 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki krupczatki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 2 jajka

ciasto karpatka2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło i cukier. Wszystko rozpuścić i doprowadzić do wrzenia. Do pozostałego mleka wbić jajka, dodać żółtka i obie mąki, całość dokładnie zmiksować. Na gotujące się mleko wlać zmiksowaną masę i całość dokładnie i szybko zmiksować, aby nie powstały grudki. Zdjąć z ognia.

Masę przelać na jeden blat karpatki, wyrównać i całość przykryć drugim blatem ciasta.

Karpatkę schłodzić, a przed podaniem obsypać cukrem pudrem.

Pozostałe białka można wykorzystać na inne przepisy.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Botwinka
Botwinka

Botwinka Botwinka to ostatnio moja ulubiona zupa :) Co weekend proszę mamę, by mi ją przygotowała, bo według mnie robi...

Zamknij