Sałatka z brokułami i słonecznikiem

Sałatka z brokułem i słonecznikiem i fetąSałatka z brokułami i słonecznikiem

Prosta, ale jakże smaczna i jakże zdrowa sałatka z brokułami i słonecznikiem, polana delikatnie czosnkowym dipem, posypana chrupiącym słonecznikiem, z dodatkiem słonawej fety…

Składniki:Sałatka z brokułami i słonecznikiem

  • 1 brokuł
  • 100 g sera feta
  • 2 garście pestek słonecznika
  • 200 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotować sos czosnkowy: Do jogurtu przecisnąć ząbek czosnku, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Odstawić na kilkanaście minut, by smaki się „przegryzły”.

Brokuła podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę, posolić ją i na wrzątek wrzucić brokuły. Gotować je ok. 3-5 minut (chyba, że wolicie bardziej miękkie – wtedy dłużej). Brokuły odcedzić, przelać zimną wodą.

Ser feta pokroić w kostkę.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni do zarumienienia.

Brokuły ułożyć na talerzu, polać je przygotowanym sosem czosnkowym. Na to ułożyć kawałki sera feta i całość posypać uprażonym słonecznikiem.

Do sałatki, zamiast niskokalorycznego dipu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego, możecie zrobić nieco tłustszy sos czosnkowy.

Sałatkę z brokułami i słonecznikiem podawać od razu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
pasta jajeczna z mascarpone
Pasta jajeczna z mascarpone

Pasta jajeczna z mascarpone Jajka można przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Można z nich zrobić jajecznicę, kogel mogel, omlet, jajka...

Zamknij