Tortilla zapiekana z parówkami

tortilla zapiekana z parówkamiTortilla zapiekana z parówkami

Przepis na tortillę zapiekaną z parówkami pojawił się przy okazji „czyszczenia lodówki z resztek jedzenia”. Brzmi śmiesznie, ale faktycznie tak było. Miałam kilka tortilli, ser żółty w kawałku i parówki, które szybko skomponowałam w jedno danie.

Tortilla zapiekana z parówkami może być przystawką na imprezy domowe lub inne przyjęcia. Można ją zrobić i ułożyć na dużej paterze w towarzystwie tortilli zapiekanej z łososiem i/lub kurczakiem. Robi się je stosunkowo szybko, dobrze smakują na ciepło jak i na zimno, choć według mnie ciągnący się ser ma swój urok i chętniej je zajadam w wersji ciepłej.

Zamiast parówek możecie użyć np. kiełbasek wiedeńskich lub innych cienkich kiełbasek.

Składniki:

  • 2 placki tortilli
  • 3 dobrej jakości parówki
  • 2 spore garście startego sera (np. cheddar)

Na każdy placek tortilli nasypać sporą garść startego żółtego sera. Na ser położyć parówkę (wzdłuż brzegu, którego będziemy zwijać, mniej więcej na wysokości 1/4 placka), ewentualnie dociąć. Całość zwinąć dość ciasno.

Zwinięte tortille z parówkami układać na suchej patelni grillowej (lub zwykłej teflonowej) i podpiec do czasu, aż ser w środku się rozpuści.

Tortille zapiekane z parówkami pokroić pod skosem na mniejsze kawałki, wbijając w każdy wykałaczkę. Podawać gorące z ulubionymi dipami.

Zamiast takiej wersji, można też przygotować parówki w cieście francuskim – również smaczne.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i pora Kapusta pekińska to bardzo pożyteczne warzywo. Uznawana jest za warzywo, które posiada właściwości...

Zamknij