Parówki w cieście francuskim

ciasto francuskie z parówkamiParówki w cieście francuskim z sosem musztardowym

Idealne na raz jako zakąska do piwka 🙂 Mój T. je uwielbia, mimo iż za piwem nie przepada. Czasem specjalnie kupuje puszkę piwa tylko po to, abym mu je zrobiła.

Składniki:parówki w cieście

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 parówek
  • kilka plastrów sera żółtego (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • ziarna sezamu (opcjonalnie)

Płat ciasta francuskiego rozłożyć na blacie i lekko rozwałkować. Posmarować bardzo cienko musztardą. Układać na nim plastry sera żółtego (opcjonalnie) a na niego parówki i zwijać tak, aby cała parówka była w cieście. Dobrze dokleić brzegi. Parówki pokroić na kawałki (na mniej więcej 4 części każdą). Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. Dodatkowo można obsypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec ok. 20 minut do zarumienienia. Podawać gorące z ulubionymi dipami (serowym, salsą pomidorową lub musztardowym).parówki w cieście francuskim

Składniki na sos musztardowy:

  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki śmietany (można zmieszać np. jogurt naturalny z majonezem)
  • sól
  • pieprz

Musztardę wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku. Zamiast sosu musztardowego, można przyrządzić inny ulubiony dip.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Makowiec pomarańczowy
Makowiec pomarańczowy

Makowiec pomarańczowy Szybki do przygotowania, więc można go przygotować nawet i w Wigilię Bożego Narodzenia, bardzo smaczny makowiec pomarańczowy. Ciasto...

Zamknij