Ciasto mocno czekoladowe

ciasto mocno czekoladoweCiasto mocno czekoladowe z polewą mocno czekoladową

Na samą myśl o tym cieście leci mi ślinka! Z uwagi na pochmurne dni, których za oknem coraz więcej, ostatnio z mężem mieliśmy ogromną ochotę na coś słodkiego, czekoladowego. Szybko wpadliśmy na pomysł, by coś razem upichcić (tak! mój mąż mi pomagał!) i mieliśmy przy tym tak dużo zabawy, że na koniec cała kuchnia i nasze twarze były umazane w czekoladzie 😉 Ciasto natomiast wyszło tak boskie, że niemal od razu zniknęło pół blachy. To chyba dlatego, że dodatkowym składnikiem, jaki włożyliśmy w jego upieczenie, były nasze serca 🙂

Ciasto mocno czekoladowe nie jest ani murzynkiem, ani typowym brownie – jest to połączenie jednego i drugiego, dlatego jest takie wyjątkowe i smaczne!ciasto mocno czekoladowe z polewą

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki żytniej razowej (można śmiało zastąpić pszenną)
  • 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego, trzcinowego; można użyć muscovado)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki śmietany gęstej (18%, ewentualnie można zastąpić gęstym jogurtem greckim)
  • 0,5 szklanki wrzącej wody

Czekoladę rozpuścić bardzo powoli w kąpieli wodnej i przestudzić.

Do miski przesiać mąkę i sodę, dodać kakao.

Masło lekko ocieplić i zmiksować je powoli dodając cukier. Wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Powoli wsypywać mąkę (po 2 łyżki) na przemian ze śmietaną, cały czas miksując (dlatego przydają się tu dwie osoby – jedna dorzuca składniki, druga miksuje). Zmiksować wszystko dokładnie na jednolitą masę. Na sam koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać (już na niższych obrotach miksera).

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (spód). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190oC (góra-dół) i piec ok. 30-40 minut. Po wsadzeniu w nie patyczka, nie będzie on suchy, ale nie może być też bardzo oblepiony ciastem. Ja piekłam 30 minut, po czym wyłączyłam piekarnik i zostawiłam je w środku na jeszcze 5 minut. Dopiero po tym czasie wystawiłam je z piekarnika.

ciasto czekoladowe   ciasto czekoladowe1

Ciasto udekorować polewą mocno czekoladową.

Składniki na polewę:

  • 50 g gorzkiej czekolady (ewentualnie można połączyć z mleczną, jeśli nie lubicie zbytnio gorzkiej)
  • 50 ml śmietany kremówki

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej dodając do niej śmietankę. Lekko przestudzoną polewą oblać ciasto, wyrównać.

Zamiast śmietanki kremówki, czekoladę można połączyć z masłem, dodajemy go wtedy o ponad połowę mniej niż czekolady.

Ciasto mocno czekoladowe, dzięki zawartości śmietany, zachowuje świeżość na następne dwa dni.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
kakaowy torcik bezowy z likierem
Kakaowy torcik bezowy

Kakaowy torcik bezowy z kremem z Bailey's Zakochałam się w tym połączeniu smaków! Kakaowe chrupiące bezy i krem z likierem...

Zamknij