Masło orzechowe

masło orzechoweDomowe masło orzechowe

O niebo lepsze niż kupne i przede wszystkim bez zbędnych „ulepszaczy”. Nie sądziłam, że jego zrobienie jest tak banalnie proste.

Składniki na mały słoiczek:

  • 150 g orzeszków ziemnych solonych
  • 3,5 łyżki oleju arachidowego (lub roślinnego)
  • 2,5 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Orzeszki zrumienić na suchej patelni, wystudzić. Zmielić je na gładką masę (najpierw można w młynku a później blenderem lub po prostu w malakserze), dodając olej, miód i sok z cytryny. Masło przechowywać w lodówce. Nadaje się do różnego rodzaju wypieków, a także bezpośrednio na kanapki czy naleśniki.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
risotto ze szparagami i pecorino
Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami Tego dania nie da się nie lubić! Zwłaszcza w sezonie "szparagowym". Dobrze zrobione risotto posmakuje chyba każdemu....

Zamknij