Cynamonowe biscotti

cynamonowe biscotti z orzechami włoskimiCynamonowe biscotti z orzechami włoskimi

Biscotti, inaczej nazywane cantucci, to słodkie i twarde (jak sucharki) ciasteczka pochodzące z Toskanii. We Włoszech szczególnie znane są o smaku lekko cytrynowym lub pomarańczowym z migdałami. Ja, z uwagi na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia, postanowiłam nieco zmodyfikować przepis. Cynamonowe biscotti z orzechami włoskimi są przepyszne! Ich aromat rozlega się po całym domu podczas ich pieczenia, a smak zadowoli wielbicieli korzennych przypraw.

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ciemnego cukru (można dać ciemny cukier Muscovado)
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka sody
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • skórka starta z jednej pomarańczy (tylko pomarańczowa warstwa, bez białej)

W jednej misce wymieszać ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową (można dodać zamiast wskazanych np. przyprawę do piernika). W drugiej misce roztrzepać jajka z płynnym miodem. Zetrzeć do tego skórkę z pomarańczy oraz przesypać składniki suche i wszystko razem wymieszać do połączenia się. Na koniec dodać posiekane orzechy (niezbyt drobno), wymieszać.

Z otrzymanego ciasta ulepić dwa małe bochenki. Powinny być dość płaskie (do 1,5 cm). Ciasto będzie się nieco lepić do dłoni lub/i blatu, można lekko podsypać mąką. Ulepione bochenki ułożyć na papierze do pieczenia podsypanym mąką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (termoobieg) i piec je ok. 25-30 minut do zarumienienia. Wierzch może lekko popękać.

ciasto na biscotti   ciasto na biscotti cynamonowe

Wyjąć, ostudzić lekko i pokroić ukośnie w „kromki” o szerokości ok. 1-2 cm. Cynamonowe biscotti ułożyć ponownie na blaszce, znów wstawić do piekarnika do tej samej temperatury i lekko podpiec (w połowie czasu można je przekręcić na drugą stronę), aby biscotti z orzechami włoskimi stwardniały (powinny być twardawe, chrupiące). Po ok. 10 minutach wyjąć, wystudzić je na kratce.

cynamonowe biscotti   cynamonowe biscotti z orzechami

Cynamonowe biscotti z orzechami włoskimi przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Takie „wysuszone” wystarczą nam na bardzo długo (o ile ich nie zjecie od razu) 😉

Polecam też przepis na klasyczne biscotti z migdałami.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
ciasteczka cytrynowe
Ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka cytrynowe, kruche Kruche, maślane, delikatne, z nutą cytryny ciasteczka cytrynowe, w sam raz na jeden kęs. Dodatek mąki ziemniaczanej...

Zamknij