Roladki z cukinii i boczku

roladki z cukinia i boczkiemRoladki z cukinii i boczku

Z cukinii, czyli zdrowego i bogatego w wiele witamin i minerałów warzywa, możemy zrobić nie tylko dania obiadowe na ciepło, jak leczo, placki, makaron z cukinią, czy zupę. Nadaje się ono również do przygotowania przystawek. Tym razem zdecydowałam się na przygotowanie roladek z cukinii z dodatkiem boczku i mozzarelli. Przystawka świetna, pomysłowa i bardzo apetyczna.

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • kilka plastrów boczku wędzonego (bardzo cienko pokrojonego)
  • mozzarella
  • sól
  • pieprz

Cukinię wymyć i bardzo ostrym nożem (lub obieraczką do warzyw) pokroić ją na cienkie podłużne paski. Powinny one mieć ok. 2-3 mm. Każdy pasek obsypać solą i odstawić na ok. 10 minut. W tym czasie cukinia nieco zmięknie i łatwiej będzie ją zwijać. Po upływie wymaganego czasu ręcznikiem papierowym odsączyć z cukinii nadmiar wody. roladki z cukinii i boczku

Na desce położyć plaster boczku wędzonego, na to położyć plaster cukinii, a z brzegu kawałek mozzarelli. Od strony mozzarelli dość mocno i ciasno zwijać całość tworząc roladki. W razie konieczności roladki z cukinii można spiąć wykałaczką, aby się nie otwierały.

Patelnię rozgrzać i na rozgrzaną wkładać uformowane roladki z cukinii i boczku obsmażając je z każdej strony (tu już można pozbyć się wykałaczek, roladki powinny się „trzymać”). Ser powinien się w tym czasie roztopić, boczek zarumienić, a cukinia zmięknąć.

Gotowe roladki z cukinii i boczku podawać na ciepło lub na zimno, wcześniej obsypując je świeżo zmielonym pieprzem. Według mnie lepsze są na ciepło z uwagi na ciągnący się w nich ser.

Do roladek z cukinii i boczku obok mozzarelli można dodać kawałek suszonego pomidora lub świeże zioła np. tymianek czy rozmaryn.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i pora Kapusta pekińska to bardzo pożyteczne warzywo. Uznawana jest za warzywo, które posiada właściwości...

Zamknij